115 четения

Медицински специалисти са осигурени за всички училища в областта

При случай на COVID-19 в учебните заведения ще спазват алгоритъм на поведение, разработен от РЗИ

 

В преобладаващата част от училищата в региона са осигурени медицински специалисти, които да обслужват учениците и да следят за предотвратяването на зараза. В 53 от школата има разкрити здравни кабинети, в които работят медицински специалисти, а в 15 медицинското обслужване на възпитаниците се осъществява от здравни лица от друг лекарски кабинет по график или от общопрактикуващ лекар.

Здравните власти са изпратили предписания на всички кметове на общините в областта относно създаването на ред за ежедневно поименно отчитане на липсващите от занятия учители и ученици с насоченост към отсъствия по медицински причини, свързани с появата на симптоми на COVID-19 и остри респираторни заболявания.

Експертите в РЗИ са разработили алгоритъм за поведение при съмнение или случай на коронавирус в училището, който чрез общинските администрации ще бъде предоставен на училищата. Подходът е съобразен с разписаните дейности в Насоките задължителни здравни протоколи за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището.

При необходимост здравните власти ще оказват методична помощ по организацията и спазването на противоепидемичните мерки в училищата на областта.

От началото на годината към 11 септември служителите на дирекцията са извършени общо 199 проверки в учебни заведения, свързани с безопасността на децата и спазването на противоепидемичните мерки.

Издадени са 83 предписания, от които 77 са изпълнени, а за шест от тях е подадена молба за удължаване на срока по осъществяването. Отложените дейности са свързани с по-голяма инвестиция и не създават пряк риск за здравето и безопасността на възпитаниците.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!