650 четения

Спасиха 19-годишното момиче, което се натрови с лекарства, заради конкурс за красота

Пациентката била три дни в кома, а след събуждането й била консултирана от психиатър

 

19-ГОДИШНАТА ГОРНООРЯХОВКА, КОЯТО ОПИТА ДА СЕ САМОУБИЕ С ПРИЕМ НА ПРЕКОМЕРНО КОЛИЧЕСТВА ЛЕКАРСТВА, заради отказ от майка й да участва в конкурс за красота, се оказва един от най-тежките случаи на отравяния в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. За злополучното решение на младата жена да сложи край на живота си, съобщи единствено „Борба“ миналия вторник. След седмица престой в стационара и приложено сериозно лечение, девойката успяла да се размине от фатален изход. Състоянието й обаче било много тежко – още при хоспитализирано била в токсична кома и с опасност за живота.

„Приехме момичето от Спешна помощ в състояние на безсъзнание на 7 септември около 23:30 часа. Беше неконтактно, не реагираше на болка, на повикване, с ниско кръвно налягане. От думите на придружаващите го близки станало ясно, че пациентката е изпила неопределено количество таблетки от групата на невролептиците и антидепресантите“, разказва доайенът на отделението анестезиологът д-р Емил Стоев.

Веднага в спасителните дейности се включила и д-р Виолета Пашова, която е единственият токсиколог в областта. Медиците се заели да правят стомашни промивки с активен въглен и вода и включили подаване на кислород. Назначена била форсирана диуреза – усилени вливания, за да се елиминират последиците от отравянето с лекарства на организма.

ОКОЛО 3 ДНИ 19-ГОДИШНАТА ЖЕНА ИЗКАРАЛА В ПЪЛНА КОМА, НО СЪС СТАБИЛНА СЪРДЕЧНА ДЕЙНОСТ, спонтанно дишане и стабилно кръвно налягане.

В края на миналата седмица, младата пациентка започнала да излиза от състоянието на безсъзнание. Реагирала на физически дразнения и била контактна, като частично отново „потъвала“в безсъзнание.

След стабилизиране на състоянието й – подобряване на всички жизнени показатели и възможност да контактува, медиците извършили и консултация с психиатър.

В понеделник девойката била благополучно изписана от стационара и напълно възстановена от отравянето.

За пациентката се грижили всеотдайно лекарите д-р Виолета Пашова, д-р Емил Стоев, д-р Христо Събев, д-р Емилия Кръстева, медицинските сестри Борисова, Стефанова, Стоянова и др.

„В 44-годишната си медицинска практика съм имал случаи на отравяния, но досега не съм лекувал пациент, толкова дълго изпаднал в кома, коментира д-р Стоев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *