27 четения

Уикенд почивките на българите не решават проблемите на туризма у нас

93% е спадът при английските туристи по Черномерието ни този сезон

За 10 октомври на Южното Черноморие е планиран последният чартърен полет. За месец август чартърните полети са 78 на сто по-малко в сравнение с миналата година. Това отчитат в Регионалната туристическа камара в Бургас.

По данни на хотелиери едва 2 % от отменените резервации за този сезон са прехвърлени за следващото лято.

„Уикенд почивките на български граждани по никакъв начин не може да разрешат проблемите на българския туризъм този сезон. Нито по отношение на валутните приходи, нито по отношение на бройката чуждестранни граждани, нито по отношение на увеличаване на чартърните полети…“ коментира пред БНР изминаващия летен туристически сезон у нас председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов:

istock

„Най-много пострада курортът Слънчев бряг, заради презастрояването и големите комплекси с много апартаменти.

Най-голям брой туристи пристигнаха от Полша – над 30 хиляди през август. Това е най-малкият спад. Най- големият спад е от английските туристи – 93%, напълно загубени пазари за август тази година спрямо миналата са от Дания, Естония, Финландия, Унгария, Италия, Латвия, Литва , Франция, Швеция. Едва на 8 септември открихме България за Беларус.

651 хиляди са българските туристи за юли и август, посетили нашето море. Но средният престой е бил кратък“, коментира Иванов.

От туристическия бранш ще поискат мярката 80/20 да се удължи до следващия летен сезон.

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!