Водещи новиниЗдраве

В пандемията НОИ изплаща по-малко болнични листове

ПО-МАЛКО СА ИЗДАДЕНИТЕ БОЛНИЧНИ ЛИСТОВЕ В ОБЛАСТТА ЗА ПЪРВИТЕ СЕДЕМ МЕСЕЦА НА 2020 ГОДИНА СПРЯМО ТЕЗИ ПРЕЗ 2019 г. Това съобщиха специално за „Борба“ от ТД НОИ Велико Търново. От предоставените данни става ясно, че от януари до 1 август броят им е бил 44 680, докато през миналата година за същия период – 52 415. Това е свързано с факта, че по време на извънредното положение много хора изцяло спряха работа, а други извършваха служебните си ангажименти от вкъщи. Не бяха малко и тези, които отказваха да посещават лекарските кабинети и съответно не бяха диагностицирани и лекувани.

634 са били документите за временна нетрудоспособност заради карантиниране. Броят на обжалваните болнични листове за отчетния период е 144, от които 73 са отменени от ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК.

Най-често причините за възражение са свързани с издаването на болнични листове за временна неработоспособност с по-голяма продължителност от необходимата за някои от заболяванията. Пример за това е надвишаването на еднолично издадените от личните лекари болнични листове за повече от 14 дни без прекъсване и с прекъсване в неработни и празнични дни.

Друга група причини се оформят около определянето на болнични листове с продължителност, надвишаваща максимално допустимия срок, който даден орган може да определи.

Типично нарушение е и представянето на болнични листове за хора, които не работят и не подлежат на осигуряване, или лица, които работят по две правоотношения и по едното са представили болничен лист, но по другото са продължили да работят.

За периода няма случаи, за които ТД НОИ да е сезирала органите на досъдебното производство, и не са налагани глоби и имуществени санкции на медици и лечебни заведения.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *