ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2020 Г.

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 52 мин. и залязва в 19 ч. и 59 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 6 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 24 мин. и залязва в 19 ч. и 8 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 44 мин.

Фазите на Луната през месеца са: на 02.09 – пълнолуние, на 10.09 – последна четвърт, на 17.09 – новолуние и на 24.09 – първа четвърт.

 

На 22 септември в 16 ч. и 31 мин. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен. 

 

Климатична справка:

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40°, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

 

Прогноза:

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, която за равнините е между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°. Най-високите температури през септември ще бъдат между 30° и 35°, а най-ниските – между 5° и 10°.

Месечната сума на валежите в западните райони ще бъде около, а в източните – под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

 

В началото на месеца ще бъде по-топло от обичайното. В по-голямата част от страната ще се задържи слънчево, а над западните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Около средата на първото десетдневие от северозапад ще прониква хладен въздух, температурите ще се понижат, но ще останат над нормата. Валежи и гръмотевични бури ще има на повече места в западната и централната част от страната, а в източните райони вероятността за валежи е по-малка. През последните дни от десетдневието ще преобладава слънчево време, не са изключени изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони и в следобедните часове.

Второто деседневие от септември ще започне със сравнително спокойно време, температурите ще останат по-високи от обичайните за периода. Към 16-17 септември ще има по-значителни увеличения на облачността, отново вероятността за валежи е по-голяма в Западна България. Температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават, в източните райони ще останат над нормата, а в западните ще се доближат до обичайните за края на септември. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има в началото, около средата и през последните дни от периода.

Анастасия Кирилова – синоптик в НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.