3851 четения

11-годишен е с 494 неизвинени за две години, няколко пъти е залавян с дрога

В началото на учебната година съдът праща момчето в интернат за неопределено време заради криминални прояви

 

СЪДЪТ ПРАЩА В СОЦИАЛНО-ПЕДАГОГИЧЕСКИ ИНТЕРНАТ (СПИ) ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ 11-ГОДИШНО МОМЧЕ ОТ СВИЩОВ заради множество криминални прояви през последните години. Освен това хлапето е и рекордьор по неизвинени отсъствия – за две години е натрупало 494, заради което е повтарял VI клас. Предложението на местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни е И. Д. да бъде настанен във възпитателно училище интернат (ВУИ) за шест месеца.

В първия учебен ден на 15 септември Свищовският районен обаче е отсъдил момчето да бъде в социален интернат, а времето за престой да се определи от въпросната комисия, когато решението влезе в сила. Така Темида дава шанс на хлапето да се поправи предвид множеството престъпления, които е извършило за крехката си възраст.

САМО ОТ НАЧАЛОТО НА 2020 Г. ДО СРЕДАТА НА АВГУСТ И. Д. ИМА ИЗВЪРШЕН ГРАБЕЖ, ХВАНАТ Е С ДРОГА, ОТКРАДНАЛ Е ЕЛЕКТРОЖЕН ЗА 3000 лева от работилница чрез взломяване на катинар. Още отпреди две години И. Д. е имал криминални прояви и е залавян от полицията да държи конопени семена, вероятно за продажба. Всъщност предложението за превъзпитание във ВУИ е, защото на 27.12.2019 г. момчето е хванато отново с марихуана за 3,67 лева. Това става само броени дни след като при проведено възпитателно дело на МКБППМН му е наложена възпитателна мярка предупреждение за настаняване във ВУИ с шестгодишен изпитателен срок за предишни прояви, които хлапето нарича „бели“.

На 5 юни 2020 г. комисията при Община Свищов е взела решение, с което предлага на съда да наложи на непълнолетния И. Д. възпитателна мярка “Настаняване във възпитателно училище интернат” заради това, че на 18.02.2020 г. отново е бил заловен с дрога – този път на стойност 5,32 лева. Освен това момчето системно отсъства от занятия, допуска закъснения и неизвинени отсъствия, което през миналата учебна година е станало причина да повтори шести клас. Невръстният бандит влиза в конфликтни и рискови за него ситуации, като е склонен към физическа агресия, е посочено в социалния доклад на ДСП.

СОЦИАЛНИТЕ СА НАПРАВИЛИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ЗА ДА ПРЕВЪЗПИТАТ ХЛАПЕТО, НО СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ТРУДНО МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ С МАЙКАТА И БАЩАТА, който бил гурбетчия в Германия и дори не бил припознал И. за свой син. Вероятно заради проблемите в семейството момчето имало чувство за неуязвимост. Социалните работници са били на мнение, че не е целесъобразно детето да остава при майка си, тъй като тя не е в състояние да осигури необходимия контрол и възпитание за изграждане на приемлив модел на поведение. Самата тя заявила пред съда, че има шест деца, от които най-голямото на 20 г. а най-малкото – на 11 г. Мъжът й бил години на гурбет в Германия, но преди време се завърнал.

На родителите е даден шанс за консултации в Центъра за обществена подкрепа, но те рядко посещавали социалната услуга. След множеството наложени предупреждения като вид възпитателна мярка комисията дори е въвела и задължителни консултации за преодоляване на отклоненията в поведението за шест месеца, като са определени и посочените мерки на засилени грижи – родителят да осигури редовно присъствие на детето в учебните часове, да провежда всеки месец срещи с класния ръководител, да осигури постоянен надзор над малолетния. Всичко това обаче си е останало само пожелателно. По време на съдебното дело бащата заявил, че смята да изведе цялото си семейство в чужбина, за да се грижи добре за всички…

Нели СУКОВА

Един коментар за “11-годишен е с 494 неизвинени за две години, няколко пъти е залавян с дрога

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *