323 четения

Хвърлят опасни за човека примамки – ваксини срещу бяс на лисици в региона

ПРЕДСТОИ ДА БЪДАТ РЕАЛИЗИРАНИ ДЕЙНОСТИТЕ ПО ВТОРАТА ЗА 2020 Г. КАМПАНИЯ ПО ВАКСИНАЦИЯ НА ЛИСИЦИ СРЕЩУ БЯС В ОБЛАСТТА. Примамките ще се разпръсват от самолет и ръчно, а докосването им от човек може да навреди сериозно на здравето му, предупреждават от Агенцията по безопасност на храните, която ръководи инициативата.

Ваксиналните уловки са с формата на кубче и имат специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра.

Ветеринарните лекари съветват при контакт с примамките задължително да се извърши консултация с медик. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни, а за домашните животни се препоръчва да останат затворени или на повод, за да не приемат примамките.

Кампанията ще продължи до края на месец септември, а ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека. Тя има фатален край. Дивите хищници са основен разпространител на инфекцията, като главно лисиците са носители на заразата.

Имунизацията е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването, която е разработена и се изпълнява у нас от 2009 г. Европейската комисия има стратегическа цел до 2020 г. бесът в Европа да бъде изкоренен.

Освен в областта примамки ще бъдат пръснати и в още 22 региона.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!