Водещи новиниОбщество

Озверели кучета нападат хора посред бял ден във В. Търново

Глутницата атакува велосипедистки, ранила е и деветгодишно дете

 

ГЛУТНИЦА УЛИЧНИ КУЧЕТА СВИРЕПО НАПАДА ХОРА ПОСРЕД БЯЛ ДЕН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. За това сигнализираха читатели на „Борба“, които са потърпевши от безпризорните животни. Хората разказаха, че хайката обикаля в района на квартал „Асенов“ и не подбира жертвите си. Напада както деца, така и възрастни, велосипедисти и разхождащи домашните си любимци. Атакува, без да е провокирана или дразнена от минувачите. Проблемът всъщност датира от няколко години, но се задълбочава, тъй като четириногите се размножaват поголовно и от около 20 вече са станали над 50 на брой! Живущите в квартала споделят, че се страхуват за живота си и не смеят да се разхождат сами в района, където „шета“ групата на настървените кучета.

Сред фрапиращите инциденти с глутницата е и нападението на деветгодишно дете, което чакало автобус на автобусна спирка в квартала, намираща се до църквата „Св. Димитър“. Опашатите скочили върху малчугана, съборили го, влачили го и му нанесли рани по целите крака. За щастие, не успели да го нахапят по горната част на тялото, защото шубата, която носел, го предпазила, но дрехата била изцяло съдрана. Това се случило на 7 февруари 2019 г., на метри от дома на момчето. Детето е спасено от жената, която се грижи за безпризорните кучета, а в момента по случая се води дело.

Майката на третокласника подала сигнал на телефон 112, а на обаждането се отзовали от Спешна помощ и полицията. В следобедните часове с нея се свързали от фирма „Пролет“ – ангажирана с залавянето и кастрирането на бездомни кучета, с апел момчето да се върне на мястото на инцидента, за да разпознае животните, които са го нападнали.

След това на детето е извадено медицинско свидетелство от съдебен лекар и е заведено дело срещу Община Велико Търново заради преживените страдания. В началото на следващия месец магистратите отново ще заседават по случая.

СЪВСЕМ ПРЕСЕН ПЪК Е ИНЦИДЕНТЪТ С ДВЕ ЖЕНИ, КОИТО ИЗПОЛЗВАЛИ МАРШРУТА ОКОЛО БИВШАТА ФАБРИКА „МАВРИКОВ“ В ПОСОКА АРБАНАСИ, ЗА ДА КАРАТ КОЛЕЛО. Във вторник жените са нападнати от глутницата, която захапала гумите на велосипедите им, като преди това ги препънала. По чудо се отървали от сериозно нараняване и от зъбите на безпризорните, тъй като отново се появила жената, която ги храни. Тя едва успяла да ги отскубне от велосипедистките, тъй като песовете били освирепели.

Преди време същите кучета нападнаха и създателя на най-голямата група за спорт и здраве в старата столица TarnovoRuns д-р Калин Василев. Тогава той сподели за неприятното преживяване в социалната мрежа и разказа емоционално за драматичната случка.

„Буквално на едно кръстовище в квартала се спуснаха срещу мен 12 кучета – шест отпред и шест отзад. Аз реално ги видях доста отдалече и взех мерки да бъда по-спокоен, да вървя, аз карам колело. Това не помогна, те пак се спуснаха. Виках, крещях, въртях се в кръг, не знаех какво да направя. В този момент от викането след минута и нещо се притича на помощ един господин с огромен прът от махалата. Те, като видяха, че вече сме двама, се разтичаха и избягаха, но просто е огромен страх наистина. В последните три години имам три нападения и сигурно пет гонения от кучета“, разказа тогава той.

ШЕФЪТ НА ФИРМА „ПРОЛЕТ“ ЙОРДАН ЙОРДАНОВ ЗАЯВИ ПРЕД „БОРБА“, ЧЕ ЧЕСТО СЕ СЛУЧВА ДА ОТКЛИКВАТ НА СИГНАЛИ, СВЪРЗАНИ С ГЛУТНИЦАТА в квартал „Асенов“. Той обясни, че повечето от животните не са улични, а се водят собственост на чужденка, която живее там, но ги пуска да се разхождат.

„Тя се грижи за тях и като спрем колата пред къщата й, ги крие или ги праща да бягат в гората към манастира. Ние използваме пушка, която изстрелва упойка, но когато побягнат сред дърветата, не можем да ги уловим. Жената възпрепятства работата ни. Получава се един омагьосан кръг“, коментира мъжът.

По думите му, когато един от песовете на имигрантката се разгони, събира всички улични себеподобни в квартала и се образува голяма глутница.

„В момента сме заловили и караме към приюта кучета от квартал „Колю Фичето“. Ще проверим и мястото, на което са нападнати велосипедистките“, обеща Йорданов.

Галина ГЕОРГИЕВА

6 thoughts on “Озверели кучета нападат хора посред бял ден във В. Търново

 • Явно общината не може да се справи с този проблем. Да не стане само така, че хората да се съберат и сами да си го решат… Ама да не реват тогава природозащитниците!

  Отговор
 • Случката от 7-ми февруари 2019 година е нищо в сравнение със случилото се през 1888 година ! Живея в кв.“Асенов“ и още не мога да забравя „кошмара“ оттогава !

  Отговор
 • Много хора ги хапе кучето обаче…случайте на пострадали кучета от хора са многократно повече от колкото обратното, но това никой не го интересува нали.

  Отговор
 • Трябва да познаеш кучето което те е нахапало и то трябва да си признае…? Добре казано.

  Отговор
 • Преди години бездомните кучета просто се „премахваха“ от правоспособен ловец в присъствието на ветеринарен лекар. Виждате какво правят в населените места, а знаете ли какво се случва в горите – унищожават всичко, както и подивелите питомни котки – това са най-големите хищници защото няма страх от човека. И това е заради всички любители на „домашни любимци“, които живеят в 60 кв.м., ама си гледат куче ??, което в един момент става излишно….

  Отговор
 • Да се убият, явно друг начин няма

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *