Водещи новиниОбществоТемида

Прокуратурата отказа да образува дело срещу председателката на кооперация в Полски Тръмбеш

Пенка Иванова действала само в интерес на „Земя – Тръмбеш”

 

АПЕЛАТИВНА ПРОКУРАТУРА ОКОНЧАТЕЛНО Е ОТКАЗАЛА ДА ОБРАЗУВА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО ЗА НЕИЗГОДНА СДЕЛКА ИЛИ ДРУГО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу председателката на Земеделска кооперация за производство и услуги „Земя – Тръмбеш” Пенка Иванова. Постановлението за отказ е от края на юли и е влязло в сила. Пенка Иванова бе дадена на прокурор от трима членове на Контролния съвет воглаве с председателката Красимира Цачева. Тя и членът на КС Ивайло Иванов се оплакаха в редакцията на „Борба” през февруари т.г. заради продажба на магазин в центъра на Полски Тръмбеш за 100 000 лева и разпродажба на имоти на безценица. Според жалбата до прокуратурата Пенка Иванова била сключила неизгодни сделки за 500 000 лева. След разследване Окръжна прокуратура не е открила данни за престъпление от страна на председателката, същото е потвърдено и от Апелативна прокуратура. Според магистратите председателката е действала единствено и само в интерес на кооперацията.

НЕ СА УСТАНОВЕНИ ДАННИ ДА Е БИЛА ПОСРЕДНИК ПРИ ПРОДАЖБА НА ИМОТИ, А РАЗПРОДАЖБАТА Е ПРАВЕНА САМО ЗАРАДИ ПОКРИВАНЕ НА КРЕДИТ и за да не бъде доведена кооперацията до фалит, се казва в прокурорското постановление за отказ на Апелативна прокуратура. Твърденията в жалбата, че въпреки разпродажбата на имущество кооперативът тънел в дългове, не било вярно, а решенията били вземани от Управителния съвет и Контролния съвет.

„Четири години поред ни би градушка и сме взели кредити от банка за над 230 000 лева. Преди три години заложихме комбайна си за 90 000 лева. Той е „Вектор“ и купен през 2008 г. По решение на Общото събрание можем да продаваме имоти, имаме протоколи за това. Сега имаме анекс с банката и трябва да върнем 92 000 лв. скоро. Това ни притисна да продадем магазина и с парите да се разплатим с банката, да платя рента на останалите хора и да купя семена и торове. Аз искам да запазя кооперацията, не искам да я фалирам и обвиненията са нереални”, заяви преди време Пенка Иванова.

Тя работи в тази кооперация от 1992 г. и е председател неизменно от 2007 г. Подчерта още, че идеята на УС е да се чистят кредитите към банки, за да не влезе съдебен изпълнител да разпродава имущество за невърнати заеми.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *