38 четения

Шумовото замърсява застрашава здравето на рибите

Рибите, които са изложени на силно шумово замърсяване, са по-уязвими от болести и умират по-бързо, когато това въздействие е хронично, установи проучване, цитирано от Франс прес.
Според изследването на екипа на Нумаир Масуд от университета в Кардиф тези вредни последствия върху водната фауна са причинени от човешката дейност, предизвикваща стрес и загуба на слуха
при много от видовете.
За това са виновни шумовите емисии от сонари, мотори,сондажи и др. Това специфично замърсяване причинява промени в поведението на рибите и спад в имунната им реакция.
Заради неестествения шум водните обитатели стават по-малко устойчиви на паразити, което е истински бич за рибните развъдници.
Екипът направил експерименти с живораждащия вид гупа. Рибите били поставени в резервоари и подложени на въздействието на шум с различна сила и продължителност. Едната група била облъчена с остри шумове, а втората с хроничен, по-слаб шум в продължение на 7 дни. Екземплярите след това били упоени и изкуствено инфектирани с паразитния червей
гиродактилус. Рибите от първата група получили по-силни инфекции от червеите, които се закрепват за люспите им. А животните от втората група, подложени на хроничен шум, умрели много по-бързо от останалите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!