8 свойства на тялото, които нямат абсолютно никакъв смисъл

Човекът е странно създание. В духовно отношение развитието му е напреднало дотолкова, че е създал електрически уреди, самолети и е изобретил дори интернет. Същевременно тялото му проявява някои еволюционни несъвършенства, при които си задаваме въпроса дали Майката Природа не се е пошегувала с нас. По-долу ще ви представим 8 от тези свойства и механизми.

  1. Когато човек неволно си прехапе бузата от вътрешната страна, тя веднага отича, вследствие на което той постоянно я прехапва на същото място и така раната трудно заздравява.
  2. Мъдреците нито правят хората по-мъдри, нито им принасят някаква друга полза. Всичко, което получаваме от тях, са подути страни и адски болки.
  1. Трахеята се намира в непосредствена близост до хранопровода, което води до това, че ако докато се храни – а животът е немислим без храна – човек се задави и частица ат храната попадне в кривото му гърло, има опасност да се задуши!
  2. С мозъка си човек осъзнава, че никотинът и други пристрастяващи вещества са пагубни за здравето му, но въпреки това продължава да употребява тези отрови, за да се снабди с хормона на щастието допамин (крайно измамно чувство, между другото!)
  3. За да се пребори успешно с причинителите на болести, тялото повишава температурата си до 40 градуса, като при това забравя, че в същия температурен диапазон жизненоважните протеини започват да се съсирват.
  4. При анафилактичен шок човешкото тяло проявява бурна алергична реакция към медикаменти, отрови от насекоми и дори храни. За да се защити обаче, то затваря дихателните си пътища, така че човек рискува да се задуши.
  5. Коляното е устроено така, че да поема по-голямата част от човешкото тегло и всеки ден е подложено на силен натиск. Въпреки това коленете са едни от най-чувствителните части на тялото, които най-често се травмират и заздравяват сравнително бавно.
  6. Тинитусът не лишава от слух, о, не!  Вместо това човек чува непоносимо и натрапчиво свистене или звънене в ушите, така че трудно възприема околните шумове.

И макар че тези 8 телесни качества и механизми на пръв поглед нямат смисъл, човекът успешно се е нагодил към тях и е взел съответните мерки, за да разреши проблемите, произтичащи от тези недостатъци.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.