235 четения

Адриана Христова подреди изложба „Писма до лятото“

ИЗЛОЖБАТА СИ „ПИСМА ДО ЛЯТОТО“ ПОДРЕДИ МИНАЛАТА ВЕЧЕР ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ХУДОЖНИЧКА АДРИАНА ХРИСТОВА. Тя посрещна приятели и почитатели в двора на къщата за гости „Базов лагер“. Адриана, която сега е учител в Частната профилирана гимназия „Аркус“ в старата столица, но търновци я познават и като една от великата артчетворка „Таралеж“, показа 15 творби. Работила е с темпера и върху различна хартия, експериментирала е със смесена техника и колаж.

„Исках да се фокусирам върху цветовата атмосфера, върху самото усещане за лято и носталгията по краткостта му, отколкото буквално върху самата тема. Все пак заглавието на изложбата се повтаря многократно като визуална идея в елементи, заложени в самите картини – символите на лятото – като корабче от хартия, птица, цвете и колажираните писма, пощенските марки. Лято се рисува с малко меланхолия и много усещане с всички сетива“, казва Ади.

Идеята за „Картички до лятото“ й хрумнала, след като вече добре познавала пространството на интересната къща за гости. Решила, че иска да използва двора за терен на изложба, и така започнала да работи върху творбите, които да допълнят духа на мястото и неговия уют. „Освен това добре познавам собственичката на Base camp, която ми е близка и е много творчески ориентирана натура и свободен дух. Тя ми предостави двора и фоайето на къщата, в която подредих изложбата. С тази изложба исках да сменя посоката и да избягам малко от илюстрацията, затова избрах да направя малко повече експерименти, които ме заредиха творчески“, допълва Адриана. И признава, че за нея като творец е важно да излиза от зоната си на комфорт, защото тези стъпки встрани са здравословни за въображението и защото е важно да сме адаптивни към времето и средата си.

„За „Картички до лятото“ определено излязох от своята позната вече обвивка и сега си мисля, че трябваше да кръстя събитието „На чай с лятото“, защото картините ми са повече в духа на натюрморта, с вечно присъстващия чайник или каничка“, усмихва се Ади.

Това е първата експозиция на Адриана във Велико Търново от закриването на галерия „Таралеж“, която беше култово артистично място на Самоводската чаршия. Там тя работи и твори заедно с Ивелина Русева, Лиляна Георгиева и Дамян Бумбалов. Адриана признава, че доста време, след като групата престанала да съществува, тя не усещала, че може да се помести добре в някоя друга галерия. Но през 2018 г. Ади направила изложба в Троян и желанието й отново да излезе на светло се събудила. Миналата година участвала в няколко общи експозиции в Пловдив и Варна и в поредица от събития из цялата страна. През декември й предстои да работи по проект в Германия.

Само преди няколко месеца ирландско издателство пусна новата си книга Yoga for Witches („Йога за вещици“) с илюстрация на Адриана Христова. Ади има зад гърба си и една изцяло илюстрирана от нея книга за деца на украинската авторка Валентина Семеняк, издадена от българско независимо издателство.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!