10088 четения

Бум на столетниците в областта ни! Да не лишаваме душата и тялото от нищо, е рецептата им за дълголетие

Арбанашчанка и козаревчанка започнаха 103-тата си година

 

Четиринайсет столетници има в момента във Великотърновска област, като по този показател сме на едно от първите места в страната. Спокойният живот, чистият въздух и екологичната храна допринасят значително за това някой да живее повече от век, но хората на достолепна възраст от региона основно са трудови хора с динамичен живот и преминали през много перипетии. Свързва ги това, че всички са прекрасни и лъчезарни хора, ходят много пеша, грижат се за личното си стопанство и консумират произведените в него продукти. Не крият, че даже на толкова години не се лишават от хубаво винце или ракийка, но ги консумират умерено.

Арбанашчанката Донка Минчева е най-възрастният жител на областта.

АРБАНАШЧАНКАТА ДОНКА МИНЧЕВА Е НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯТ ЖИТЕЛ НА ОБЛАСТТА. ТЯ ВЕЧЕ ЗАПОЧНА 103-ТАТА СИ ГОДИНА.

„Макар да позакъса със здравето, винаги празнува рожден ден и я поздравяваме, тя е една от нашите гордости и нагледно доказателство за чистотата на природата тук“, разказа кметът Тодор Кръстев. Според столетницата тайната е „да не спираш да се усмихваш и да не спираш душата и тялото си от нищо. Като ти се хапва и пийва – хапваш и пийваш, но без да прекаляваш. Освен това човек не бива да се лишава от винце и ракийка и да гледа да е спокоен. Родената на 16 април през далечната 1918 година Донка Попова дълго време е работила като екскурзовод в Арбанаси. Лично е посрещала цар Борис и сина му Симеон, на когото изнесла пространна беседа. Помни незабравимите си срещи с Невена Коканова и Раде Маркович по време на снимките на култовия филм „Крадецът на праскови“, за който селото е използвано за декор. Дълголетничката е коренячка арбанашчанка, а съпругът й е бил 15 г. кмет. Една от най-големите й житейски драми е, че за 40 дни погребва и него, и дъщеря им. Момичето умира от бъбречно заболяване само на 28 г. Няколко седмици по-късно от този свят си отива и съпругът й Александър Попов. Годината е 1977-а. Независимо от трудностите духът и умът й са здрави и усмивката не слиза от лицето й.

 

Иванка Сахатчиева от село Козаревец

ИВАНКА САХАТЧИЕВА ОТ КОЗАРЕВЕЦ НАСКОРО СЪЩО НАВЪРШИ 102 Г.

 

Баба Иванка е родена на 3 юли 1918 година. Свързва живота си с Димитър Григоров Сахатчиев през 1955 година в Дряново. Отглеждат с много любов две прекрасни деца – син Григор и дъщеря си Пенка Стамова. Заедно със съпруга си Иванка Сахатчиева работи и живее на жп гара Козаревец – от 1962 година до пенсионирането си. Работила е и в консервната фабрика в Джулюница и на много други места в Горна Оряховица. Скромна и отдадена на труд през целия си живот, днес възрастната жена прекарва спокойно старините си, заедно със своето голямо семейство. Баба Иванка има четирима внуци – от сина й са Димитър Сахатчиев и Ваня Погосян, а от дъщеря си има две внучки – Теодора Стамова и Стела Стамова. Има и шестима правнуци. В Козаревец баба Иванка е под грижите на своите деца. Винаги е усмихната и позитивна, а към доброто настроение прибавя и още нещо – голяма чаша сутрешно кафе, което е част от рецептата за дълголетие. Кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова ще поздрави тази събота за своята 100-годишнина и Марийка Калянджиева, която е родена на 19 септември 1920 г. Лясковчани се гордеят и с още няколко жители, които наближават век. На достолепната възраст 97 години са Донка Манева и Добра Ганева от Джулюница, а набор 1925 и най-възрастен жител на село Мерданя е 95-годишната Мария Чертоянова. Другите две села на Лясковска община – Добри дял и Драгижево, също преди няколко години имаха столетници. Стотните си юбилеи дочакаха през 2016 година и драгижевчанката Донка Арнаудова, столетната възраст е достигнала и добридялчанката Мария Матева, както и още една жителка на Козаревец Пена Ангелова.

Роза Савова Иванова е най-възрастният жител на Елена. Родена е на 8 октомври през далечната 1922 г. Цял живот е била тъкачка и е с отлична памет и досега. Съименичката й Роза Стефанова Иванова пък е родена на 20 февруари 1923 г. Трудила се е като звеновод и готвач в местното горско стопанство.

 

ДВАМА МЪЖЕ НА ПО 100 ГОДИНИ ИМА В ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ

 

Димитър Зашев от Бутово е роден на 15.05.1920 г. Ветеранът от Втората световна е от с. Флорош в днешната област Кюстендил. През 1960 г. се преселва и живее в Бутово. Участник във Втората световна война, за което е награждаван с юбилейни награди. Зашев работи до пенсионирането си в керамичния завод в селото като въглищар и пекар, а след това – в селското стопанство. Много гости дойдоха с пожелания и подаръци по случай юбилея му неотдавна. Общинският кмет инж. Емануил Манолов посочи рожденика като достоен жител на общината и подчерта, че ветеранът трябва да е щастлив, че е заобиколен от толкова хора, които го обичат и му помагат. От името на местната власт той връчи реплика – отпечатък на пръстена на цар Калоян, и фигурка на бухал – символ на мъдростта. Илия Борисов Вачков от Караисен пък направи век само преди броени дни – на 10.09.1920 г.

В ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЦЯЛ ВЕК УСПЯХА ДА НАДЖИВЕЯТ ТРИМА – две жени и един мъж. На 22 март своя юбилей посрещна Мария Еремиева, а на 1 октомври Златка Цветанка предстои да стане на 101 години. Догодина на 10 март пък Георги Георгиев ще отбележи 102 г.

Димитър Зашев от село Бутово неотдавна навърши 100 години.

В ОБЩИНА ЗЛАТАРИЦА ИМА САМО ЕДИН СТОЛЕТНИК. ТОВА Е ДРАГАН ДРАГАНОВ ОТ СЛИВОВИЦА, който на 30 август стана на 101 години. Най-възрастният жител на общината е ветеран от Втората Световна война и има множество връчени медали и отличия от Министерството на отбраната.

Дядо Драган заминава войник, когато бил на 20 години. Три години служи в армията и участва в активните бойни действия в Македония под командването на Руската войска, когато СССР обявява война на Германия. Бива ранен и напуска фронта. След края на войната работи в София като градинар. Създава свое семейство и се радва на двама наследници – син и дъщеря. Има четирима внуци и четирима правнуци.

През целия си живот се е трудил неуморно и отдава дълголетието си именно на факта, че не е спирал да работи. От 1957 г. до 1959 г. е превивал гръб в Дълга лъка във фабрика за тухли и цигли на ринга. В началото на 60 години се завръща в родното си село Сливовица и 12 години работи в ТКЗС-то като дояч в кравефермата. След това работи около 8 години в оранжериите в село Джулюница, където се пенсионира. След пенсионирането си се труди около 2 – 3 години в горското стопанство. От 2000 година дъщеря му се завръща в Сливовица и полага ежедневни грижи за него.

С ЦЕЛИ ТРИМА СТОЛЕТНИЦИ ПЪК СЕ ГОРДЕЕ ОБЩИНА СВИЩОВ. 100 свещички духнала на 29 януари 2020 г. Иванка Балдъркова. Тя е родом от крайдунавския град, където продължава да живее и към момента.

На 21 октомври ще празнува рожден ден връстникът й Ангел Николов. Той също като дядо Драган от Сливовица е ветеран от Втората световна война и носител на многобройни отличия за участието си на фронта. Последният медал, който получил, бил през май по повод 75 години от последния голям военен конфликт, в който участвала България.

Седмица по-късно 100 години ще чества Невяна Павлова от село Овча могила.

В ОБЩИНА СТРАЖИЦА ЕДИНСТВЕНИЯТ СТОЛЕТНИК Е СИМЕОН КУДИНОВ. Той навършил достолепната възраст на 11 септември. Празникът се провел в дома му, където освен най-близките му дошли да го поздравят от кметството. Получил поздравителен адрес и плакет на Общината от името на кмета на Румен Павлов, двата тома на книгата „Ехо от войната“, грамоти и други подаръци от Централния съвет на Съюза на ветераните от войните.

Симеон Кудинов също е изпълнил своя дълг към родината, като е участвал във Втората световна война. Юбилярят има колекция с медали и грамоти от държавата.

НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯТ ЖИТЕЛ НА ОБЩИНА СУХИНДОЛ Е ДОНА ГЕОРГИЕВА. Тя отпразнува своя стотен рожден ден на 31 януари. Жената живее в село Бяла река, където дошла като булка, и също вярва, че рецептата за дълголетие включва много труд.

Цял живот помагала в отглеждането на лозя, бързо се научила как да копае, облагородява масивите и всички тънкости за добра реколта.

Дона е родена в многодетно семейство, имала три сестри и един брат. Като малка преболедувала турберкулоза и дори и не си представяла, че ще доживее столетие.

Стилян НАЙДЕНОВ

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!