Никополис ад Иструм отпразнува своя 1908-ми рожден ден

 

Писмото на Септимий Север и Каракала вече се извисява на площада на Римския град

1908-Я СИ РОЖДЕН ДЕН ЧЕСТВА НА 18 СЕПТЕМВРИ РИМСКИЯТ ГРАД НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ. Археолозите д-р Иван Църов и доц. Павлина Владкова, които най-дълго са проучвали обекта, техният млад колега Калин Чакъров и кметицата на Никюп Йорданка Атанасова почерпиха с древни римски питиета и разядки.
„Разбира се, че датата е донякъде условна, но ние сме приели, че точно 18 септември е денят, в който е създаден Никополис ад Иструм, защото това е рожденият ден на император Траян, основателят на града. Никополис ад Иструм е създаван на чисто място. В тези случаи има един много специален ритуал, свързан с полагането на първия камък. Та, тази церемония е била дълга, продължавала е цял ден и е започвала със забиването на един кол. Около него е започвала въпросната церемония, в края на която главният свещеник с рало е очертавал границите на бъдещия град. Никополис ад Иструм е с много точно спазени пропорции на т.нар. Хиподамова система, което означава, че границите му са ориентирани север – юг и изток – запад. Тук сме измерили едно отклонение от 4 градуса и 30 минути. И знаем, че дните с такова отклонение са два – 30 март и 18 септември“, казва директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, който и това лято прави археологически проучвания в Римския град. След това разказва, че през март още е продължавала Втората дакийска война. А от историята е известно, че на 18 септември е роден Траян – основателят на Никополис, затова вероятно това е датата на полагане на основния камък на града, който носи името на гръцката богиня Нике. „Полис“ означава град, а „ад иструм“ е географско определение, защото още шест града в източната провинции на империята са се наричали Никополис, разказва още Иван Църов и уточнява, че Никополис ад Иструм е създаден през 112 г. и свещичките върху тортата трябва да бъдат 1908 години.

НА ВИНЕНИТЕ ПИТИЕТА НАБЛЕГНАХА ДОМАКИНТЕ В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ, ЗАЩОТО И ВРЕМЕТО Е ВИНЕНО. „И защото виното е специално питие. Някога пиенето на вино е било буквално общуване с боговете. За Древния свят тези вещества, които ни карат да се чувстваме по онзи по-особен и отнесен начин, са били свързани с магия и са били вид духовно преживяване. И сме приготвили една от многото известни ни рецепти на винена основа. Рецептата е проста – вино, разредено с вода. Оригиналната рецепта е 1 към четири, но ние не смея спазили много точно“, обяснява Димитър Спасов от свищовското сдружение за исторически възстановки „Дукс антика“. Това лято Димитър и неговата съпруга Ани през всички уикенди забавляваха туристите в Никополис ад Иструм с демонстрации на древни римски занаяти и храна.
„Виното, освен с вода, е подсладено със сгъстен гроздов сок. Някога са използвали подсладители и подправки, защото сортовете грозде не са били толкова вкусни като нашите. Лозите някога са били по-скоро диви и с много ниска захарност. За да бъде виното вкусно, са добавяли мед или този сгъстен гроздов сок, използвали са различни стабилизанти, включително и морска вода“, уточнява още Димитър Спасов.
Освен виното, той беше приготвил и безалкохолно питие – т.нар. поска, която е известна като лимонадата на Древния свят. Тя е била популярно питие сред римските легионери, които винаги са носели в себе си оцет, за да го ползват като антисептик във водата. Всички гости на рождения ден имаха възможност да опитат и разядки с риба и подправки.
КУЛМИНАЦИЯТА НА ПРАЗНИКА БЕШЕ ОФИЦИАЛНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ТРИМЕТРОВОТО ИМПЕРАТОРСКО ПИСМО, което вече се извисява на площада в Римския град. Писмото е епиграфски паметник, който тежи близо два тона и е открито още в началото на миналия век. Надписът е открит в Никополис ад Иструм в началото на XX в. от Вацлав Добруски, който тогава е бил директор на Археологическия музей в София и ръководител на проучванията в римския град. Намерен е счупен на парчета и със следи от силно обгаряне. Реставраторът Руен Хаджиниколов е консервирал и реставрирал фрагментите, които са съединени в едно цяло, какъвто е бил някога камъкът.
Надписното поле е в правоъгълна рамка, в което има 37-редов надпис на старогръцки език. С това писмо Септимий Север и Каракала са благодарили на жителите на Никополис ад Иструм за изпратеното парично дарение в размер на 700 000 денара.
В древността оригиналното писмо се е съхранявало в градския архив, а каменният препис се е извисявал на градския площад, за да може да бъде четен от всички.
Писмото беше върнато в целия му блясък на мястото му благодарение на проекта, спечелен от Регионалния исторически музей и сдружение „Бъдеще за Никюп“ пред „Лидл” – България. Темата на проекта е „Писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм – експониране и социализиране“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *