ЛясковецОбществоОбщини

Рибарници за амури и сомове албиноси край Лясковец ще напояват над 10 000 дка насаждения

 

Разширяват един от най-значимите местни проекти, свързани със спортния риболов

 

МОДЕРНА НАПОИТЕЛНА СИСТЕМА ОТ РИБАРНИЦИ, ЗАХРАНВАНИ С РЕЧНА ВОДА КРАЙ ЛЯСКОВСКОТО СЕЛО КОЗАРЕВЕЦ, ЩЕ НАПОЯВА НАД 10 ХИЛ. ДКА НАСАЖДЕНИЯ В РАЙОНА. Реализира го дъщерната компания „Аркус агро“. Уведомление за инвестиционното предложение вече е внесено за разглеждане в Регионалната екоинспекция и местното кметство. Компанията поддържа огромни масиви, на които отглежда основно слънчоглед, царевица и соя. Проектът е свързан с друга бизнес инициатива на фирма от холдинговата структура на „Аркус“. Както „Борба“ вече съобщи, в началото на годината „Аркус строй“ пък внесе проект за модернизиране на рибарниците „Попенец“ край Козаревец, които ще бъдат разширени и ще достигнат площ от над 134 дка. От тях ще бъде отвеждана вода до земеделските масиви.

Рибарниците ще бъдат разположени в меандрите по десния бряг на р. Янтра. Водоснабдяването им ще се осъществява предимно от високите подпочвени води, а от намиращото се в близост дере – само при обилни валежи и интензивно снеготопене, след което водата ще се оттича в реката.

Рибарници „Попенец“ са стопанисвани и се развиват за спортен риболов. За целта се предвижда зарибяването им с различни видове риба с консумативни размери, включително шаран, толстолоб, бял амур, лин, европейски сом, каракуда, есетра, американски сом, в т.ч. и албиноси, и цветен шаран „Кой карп“ и др.

Предвид факта, че рибарници „Попенец“ не могат да бъдат пресушени, основно се предвижда прилагането на порционно варуване с негасена вар, известна и като пепелина.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Рибарници за амури и сомове албиноси край Лясковец ще напояват над 10 000 дка насаждения

  • Ма как няма банков и добрев са на една маса а добрев моллляявиии няма бизнес

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *