18 хиляди на сухо три дни, след като строителна фирма проби градския водопровод

Най-големият великотърновски квартал остана без вода заради блока, който строи „Зарина” ЕООД

 

ДРАМАТИЧНИ ТРИ ДНИ БЕЗ ВОДА ПРЕЖИВЯХА ХОРАТА ОТ ТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „БУЗЛУДЖА“ И ПРИЛЕЖАЩИЯ „ЗОНА В”. Над 18 000 души останаха на сухо, след като строителна фирма проби градския водопровод, за да присъедини комплекса си. По официална информация на „ВиК Йовковци” това е „Зарина” ЕООД, която прави комплекс в близост до магазин „Лидъл”. Наша проверка показа, че дружеството се управлява от Пенчо Тодоров и е със седалище на ул. „България”, но името на компанията и ръководителя й не говорят нищо на местната строителна гилдия. От Община Велико Търново и водната компания в момента обмислят санкция за самоволното прекъсване на водоподаването към най-големия квартал на старата столица. Очаква се и намесата на прокуратурата. Случаят е безпрецедентен. Пресъхналите чешми накараха засегнатите да купуват масово бутилирана минерална вода, за да може да сготвят и да измият съдовете за хранене още от четвъртък. За хилядите потребители сухият режим се оказа изненада, тъй като за безводието се появи само лаконично съобщение в сайта на ВиК, който логично населението не чете всеки ден, за да разбере дали ще има вода или не. Освен това в информацията се казваше, че водоподаването ще бъде възстановено максимум за ден, което така и не стана, и чешмите потекоха чак в късните часове в събота.

НЕГОДУВАНИЕТО НА ХОРАТА ЕСКАЛИРА, ТЪЙ КАТО ПРОБЛЕМНИЯТ УЧАСТЪК, ДОВЕЛ ДО БЕЗВОДИЕ, ПРЕДИ ТОВА Е БИЛ ЗАТВОРЕН ЗА АВТОМОБИЛНО ДВИЖЕНИЕ БЛИЗО ДВА МЕСЕЦА. Така живущите в района не са могли спокойно да стигат до домовете си. Гневът на пишманлии бе провокиран и от факта, че във време на пандемия, когато масово се тръби колко е важно миенето на ръцете, се допусна подобна авария.

Тридневното безводие спря работата и на всички училища в района. За да може нормално да функционират четирите училища, детската градина, Домът за възрастни хора и центровете за настаняване на деца с увреждания, от Община Велико Търново бяха осигурили водоноски.

Отстраняването на аварията наложи служителите на ВиК да работят през цялата нощ и да се докара допълнителна строителна техника. Действията на екипите бяха координирани със заместник-кмета проф. Георги Камарашев и главния инженер на общината Динко Кечев.

През нощта водоподаването на засегнатите части от кв. „Бузлуджа” бе възстановено с ниско налягане, но в събота местните отново осъмнаха на сухо.

ОТ КМЕТСТВОТО БЯХА ОСИГУРЕНИ И ВОДОНОСКИ ЗА ЖИВУЩИТЕ В РЕГИОНА ЗА БИТОВИ И САНИТАРНИ НУЖДИ, разположени в района на пазарчето, високите части край улица „Георги Измирлиев” и в началото на пешеходната алея в посока кв. „Чолаковци”.

Липсата на вода се превърна в най-обсъжданата тема в квартала и социалната мрежа Фейсбук.

В следобедните часове водоподаването бе възстановено.

Галина ГЕОРГИЕВА

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

По аварията работиха и нощем, за да я отстранят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *