Горещи новиниОбщество

Две автоматични станции ще отчитат денонощно качеството на въздуха в старата столица

МОНТИРАХА ДВЕ МЕТАЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ, В КОИТО ЩЕ БЪДАТ ПОМЕСТЕНИ АВТОМАТИЧНИ СТАНЦИИ ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ В РЕАЛНО ВРЕМЕ НА КАЧЕСТВОТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ и метеорологичните показатели в община Велико Търново. Едната конструкция е ситуирана в двора на ПМГ „Васил Друмев“, а другата в парк в квартал „Картала“.

Очаква се устройствата за мониторинг да започнат своята работа през октомври. Станциите са част от мерките, включени в програмата на местната администрация за подобряване на въздуха в общината.

Освен измервателните уреди предстои да бъдат подмени печките за отопление на твърдо гориво на десетки домакинства по европейската програма Life +. Алтернативните уреди за топлене през студеното време се очаква да бъдат осигурени, преди окончателно летните температурите да отстъпят пред есенните градуси.

Към момента една мобилна станция на Община Велико Търново отчита качеството на въздуха в реално време. Тя се намира в кв. „Бузлуджа“ до детска градина „Ален мак“. Информацията от нея е достъпна в сайта на кметството.

По данни на РИОСВ от началото на годината до май месец са регистрирани 24 превишения на нормата на фини прахови частици в старата столица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *