212 четения

„Амалипе“ спечели специалното издание на конкурса за социални проекти „Промяната“

ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ „АМАЛИПЕ“ СПЕЧЕЛИ ЕДНА ОТ ТРИТЕ ГОЛЕМИ НАГРАДИ в специалното издание на конкурса за социално предприемачество „Промяната“. Проектът, с който Теодора Крумова и Деян Колев са впечатлили и детското, и възрастното жури, е „Стара техника за ново начало“. Отличието е в размер на 17 000 лв., които асоциацията ще вложи, за да реализира втория етап на кампанията, която започна през март тази година с влизането на България в режима на социална изолация.

ПРОМЯНАТА – видео представяне на Център Амалипе

Видеото, с което се представихме пред журито на специалното издание на Промяната Reach for Change Bulgaria

Публикувахте от Center Amalipe в Петък, 18 септември 2020 г.

Състезанието е инициатива на Нова Броудкастинг Груп и се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. А специалното издание на конкурса беше посветено на децата, които са най-тежко засегнати от COVID-19, и е станало възможно благодарение на участието на ING, „Аурубис България” и NN България. Този път в конкурса са участвали организации, чиито идеи ще бъдат реализирани тепърва, а не вече разработени предприемачески проекти.

29 организации са подали документи в първия етап на „Промяната“. До финала достигнаха пет, сред които беше и проектът на „Амалипе“. В края на миналата седмица петимата финалисти трябваше да представят идеите си пред възрастното жури и пред журито на децата. „Ние разбрахме, че сме финалисти, една седмица преди деня на презентацията и нямахме много време да избираме формата на представянето си пред двете комисии. Решихме да направим видео, за изработването на което голяма заслуга има Юлияна Стефанова, десетокласничка в Обединеното училище в Джулюница, за която вашият вестник писа преди няколко месеца. Представянето беше изключително предизвикателство за нас. Възрастното жури е съставено от представители на организациите, които партнират на „Нова телевизия“ в „Промяната“, а техните деца съставляват детската комисия. Но това са деца, които нямат нищо общо с нашата реалност и ние трябваше да им обясним, че в 21 век има техни връстници, които живеят не просто без смарттелефон или компютър, а често нямат и интернет“, разказва Теодора Крумова от „Амалипе“.

60 000 лв. беше стойността на наградния фонд в специалното издание на „Промяната“. Първите три проекта получиха по 17 000 лв., останалите два – по 4000 лв.

„С наградата ще рестартираме проекта „Стара техника за ново начало“, макар че ние реално не сме го и закривали. Тези средства обаче ще ни помогнат да разширим още повече мащаба на кампанията, да стигнем до нови дарители и най-вече да направим още една крачка към децата. Не просто да им осигурим смартустройства, а да научим тези, които не умеят да си служат с тях, как да го правят. Затова към всяко дете, което изпитва затруднение да работи с лаптоп или таблет, ще прикрепим съученик наставник, който се справя чудесно с програми и приложения. Ще увеличим и броя на медиаторите, които са връзката между децата в риск и училището“, обяснява още Теодора. „Амалипе“ планира и поредица мотивационни срещи, в които ще участват и хора от IT средите, както и успели в бизнеса си професионалисти.

ПОЧТИ 800 СМАРТУСТРОЙСТВА УСПЯ ДА СЪБЕРЕ ДО МОМЕНТА МАЩАБНАТА ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ „СТАРА ТЕХНИКА ЗА НОВО НАЧАЛО“ на великотърновската неправителствена организация. Устройствата са достигнали до 70 училища в страната и до близо 1200 деца, които благодарение на тази акция са успели да завършат успешно учебната година. Но още поне 100 учебни заведения са регистрирани в специално създадената платформа в сайта на „Амалипе“ и чакат смартустройства за децата си.

„Амалипе“ е третата великотърновска организация, която стига до финала на „Промяната“. Първи до финала в социалния проект пробиха двамата възпитаници на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Симона и Крум Крумов с техните образователни карти „Карот“. Миналата година до втората позиция се изкачиха Невен Боянов и Ивайло Николов, автори на образователната платформа „Тинузавър“, и успяха да спечелят 15 000 лв., за да продължат да развиват уникалното си приложение, с което вече работят деца и студенти в България и по света.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *