1280 четения

Атракции, работилници, огнено шоу и занаяти под 320 хвърчила на Самоводската чаршия

НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА, НАПРАВЕНА ПО РЕЦЕПТИ НА ДРЕВНОГРЪЦКИЯ ЛЕКАР ГАЛЕН, РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ СУВЕНИРИ, керамика, бижута от мъниста и живи цветя от различен метал и кожа, плетени кукли, кукли от парцали, таласъмчета, игри от морски камъчета, вази от вестникарска хартия, свещи, сапуни, различни видове мед и сладка с вкус като бабините пълнят пространството на Самоводската чаршия. Там вече три дни продължават атрактивните Нощ на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите. Хиляди търновци и гости на града се разходиха по улицата, която ще продължи да представя магията на занаятите до 23 септември. За първи път тази година във фестивала участват и артистите от първата и единствена циркова компания у нас „Цирк де ла Люлин“. Атракциите започват в ранния следобед и продължават до полунощ.

Всеки, който пожелае, може да си изработи сам глицеринов сапун в различен цвят и любима миризма, да си нарисува свещ, да си направи мозаечно пано, да пробва бързината на ума и услужливостта на паметта си в различни игри. Най-смели, както обикновено, са децата, които са и най-многобройните участници в уроците на цирковите артисти.

„О, децата не вярват в невъзможното и се впускат в приключенията, без да се замислят. Искат да опитат пантомима, да жонглират, да въртят пой, дори да направят някои акробатични номера. И не мислят как изглеждат в очите на другите, нещо, което е толкова характерно за възрастните. Затова и когато обикаляме по такива фестивали на уличното изкуство и организираме представления, в които включваме и публиката, хората най-силно се забавляват на неумелите опити на куражлиите“, казва Луиза Душкова, която е основател, артист, акробат, организатор, мениджър в „Цирк де ла Люлин”. Луиза е и тази, която шие костюмите за представленията.

„Цирковата ни компания съществува от 2012 г., шест години по-късно направихме и академията, в която може да се запише всеки. Няма възрастови ограничения, приемаме смели и любопитни хора, които са готови да излязат от зоната си на комфорт и да научат нови неща. Имаме възрастни хора, които прохождат в пантомимата и дори в акробатиката. Истината е, че жонгльорството е трудно и за млади, и за пораснали, ако никога не са го практикували“, усмихва се Луиза, която била на 18 години, когато просто попаднала в един италиански цирк и започнала да се учи да жонглира и да прави акробатични номера. Дотогава тя работила в трупата като художник и майстор на костюмите, защото в училище това обичала да прави – да рисува и да крои тоалети.

Когато осъзнала, че циркът ще бъде нейното бъдеще, Луиза заминала за Италия, за да учи това изкуство. После за четири години обиколила циркове в Испания, Франция и Белгия и в крайна сметка се завърнала в България и създала „Цирк де ла Люлин“.

САМО НА НЯКОЛКО МЕТРА ОТ ПРОСТРАНСТВОТО, В КОЕТО ЦИРКОВИТЕ АРТИСТИ ПОКАЗВАТ НА ХЛАПЕТАТА КАК ДА СЕ ОСТАВЯТ НА ВЯТЪРА И ДА ПОЛЕТЯТ С ЧАДЪР, Христина Етърска привлича гостите на чаршията със своите удивително красиви камъчета. Всички те са черноморски, украсени са с миниатюрни рисунки или са превърнати в малки плочки и пулчета за игри като дама, морски шах, домино. „Психолозите са ми фен на мен заради играта „Разкажи ме“, защото тази игра развива въображението, помага на децата да се научат да разказват, да съставят истории и да общуват“, казва Христина, която вече няколко години идва на фестивала.

Около 100 камъчета, всяко от тях с по две рисунки, има вече в колекцията на играта й „Разкажи ме“. Камъчетата са изрисувани от двете им страни, картинките понякога се допълват, понякога са с противоположни значения и послания като смъртта и надеждата например или перото и брадвата. Христина сама измисля рисунките, сама ги рисува и сама събира камъчетата. По професия тя е зооинженер и цял живот се занимава с коне. „Обаче имам и култ към камъните. Откакто се помня, все мъкна камъни по джобовете си. Като пораснах, започнах да пълня и колата си. И в един момент реших да ги превърна в миниатюрни произведения на изкуството“, казва Христина.

Произведения на изкуството, но от парцали, създава и русенката Здравка Върбанова, която всички на чаршията вече познават като Парцалената кукла. „Сигурно защото куклите ми са шити от парцали. Аз не изхвърлям дрехи, рециклирам ги и ги преобразявам в кукли, облекла за книги, чанти“, казва Здравка и признава, че напоследък жъне успехи със своите таласъмчовци. Те са малки рошави чудовища, в чиито уста децата могат да скрият страховете си. Таласъмчовците се родили, след като синът на Здравка един ден й казал, че иска тя да ушие и за него нещо, но да не е кукла като за момичетата. „Попитах го какво е това нещо, което да ти ушия, и той ми описа тези малки чудовища с едно око, рога, големи зъби, опашка. Станаха много симпатични и весели и аз се запалих“, признава Здравка.

СЪЩО ТОЛКОВА АТРАКТИВНИ СА И ЩАНДОВЕТЕ С ДОМАШНО ПРИГОТВЕНИ СЛАДКА, МЕД, ЦЕЛУВКИ ПО СТАРИ РЕЦЕПТИ И НАТУРАЛНАТА КОЗМЕТИКА. „Медът увеличава хемоглобина в кръвта, укрепва сърцето, помага за усвояване на калция при децата. Всъщност всеки от нас знае колко полезен е медът, какви са свойствата на клеевата тинктура и пчелния прашец, затова ми е приятно да си говоря с хората, които спират на щанда“, казва Маргарита Червенкова от Стара Загора. Семейството й вече 20 г. се занимава с пчеларство и тя предлага десетки разнообразни продукти от мед – бонбони, свещи от восък, пчелно млечице. Изключително оригинални и красиви са бурканчетата й с мед и ядки и сушени екзотични плодове.

На знания, трупани векове наред и достигнали до нас, разчита в работата си и д-р Велислава Александрова, която е готова с часове да говори за натуралните кремове, които самата тя забърква по рецепти на древногръцкия лекар Гален. Той е живял през II век, но откритията му в медицината са интересни и днес, казва д-р Александрова, която се занимава и с нутрициология, което в буквален превод означава „наука за храненето“.

320 ЦВЕТНИ ХВЪРЧИЛА УКРАСЯВАТ САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ В ДНИТЕ НА ФЕСТИВАЛА И ПРИВЛИЧАТ ОЩЕ ПО-СИЛНО ТЪРНОВЦИ И ГОСТИТЕ НА ГРАДА. Под шарената сянка на хвърчилата се случват повечето шоупрограми, дефилета и концерти, в които участват Яница Русева, Петко Савов и Стелияна Христова, Лилия Ангеличева и Гергана Стоянова, група „Кову“, децата на вокално студио „Румина“ възпитаниците на вокалната школа „Елита“, децата от прочутия „Джуниър бенд“ на СУ „Емилиян Станев“. Дефилето им в съботния ден се превърна в кулминацията на празника, а за първи път тази година възпитаниците на маестро Йордан Цветанов имаха и самостоятелен концерт.

Организатори са Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и Община Велико Търново, които припомнят, че по чаршията са разположени специално изработени стрелки – табели, които са част от игра. Всеки, който иска да се включи, е нужно да си направи селфи, като всяка от стрелките носи различен брой точки. Общият брой точки е 100, които се трупат от 15 стрелки, поставени на видни места, и една скрита табела. 50 души от събралите максимален брой точки ще получат подаръци от занаятчиите на Самоводската чаршия, а един от всички ще получи поощрителна награда.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!