303 четения

Екоинспектори наложиха 14 000 лв. санкции за замърсявания и миризми

ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ ОСЕМ МЕСЕЦА НА ГОДИНАТА В РИОСВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ПОДАДЕНИ ОБЩО 93 СИГНАЛА. От тях 11 са препратени за решаване по компетентност на други институции. Останалите са били обект на работа на екоинспекторите, които констатират периодичност при съобщаването на различните казуси във ведомството.

През топлите месеци сигналите са за ранени животни и птици, замърсяване на водите, умряла риба и неприятни миризми. През студеното време експертите проверяват за горене на отпадъци, прах, пушеци и замърсен въздух, замърсявания с отпадъци.

В резултат на проверките по сигнали са издадени 12 предписания, съставени са четири акта за установени нарушения с издадени наказателни постановления за 13 900 лв.

На зеления телефон и на електронната поща на РИОСВ пък са получени 22 писма за съобщаване на нередности през август. Това е месецът, наситен с най-много сезирания от началото на годината до момента.

Гражданите са сигнализирали най-често за птици в безпомощно състояние, умряла риба и за неприятни миризми от дейността на дружества, както и за наторяване с птичи тор. Единични са съобщенията за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, нерегламентирано водовземане и намерени ранени костенурки.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!