909 четения

Търновската царица Камелия Тодорова се върна там, където е сниман филмът на Въло Радев

КАМЕЛИЯ ТОДОРОВА СЕ РАЗХОДИ ПО САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ И СЪБРА ПОГЛЕДИТЕ НА ХИЛЯДИТЕ ТЪРНОВЦИ И ГОСТИ НА ГРАДА, които бяха по това време там. Звездата на родната попмузика разказва спомени за участието си във филма „Търновската царица“, сниман във Велико Търново преди 40 години.

Един от най-обичаните български филми е сниман тук през 1980 г. Площадът на Самоводската чаршия, цялата чаршия, районът на Старата болница и пътят към Великотърновския университет са били основните снимачни площадки. Една изгоряла вече къща точно над къщата музей „Емилиян Станев” е била избрана да бъде родният дом на Старирадев. Публичният дом, който реално е съществувал във Велико Търново, също е пренесен на Самоводската чаршия. В действителност той е бил в къща по пътя за Самоводене. Днес там се помещава Евангелистката църква.

Янко Янков е режисьор и сценарист на филма, чийто сценарий е писан по повестта на Емилиян Станев „Търновската царица“.

СТЕФАН ДАНАИЛОВ И КАМЕЛИЯ ТОДОРОВА СА ЗВЕЗДИТЕ В ТАЗИ ЛЕНТА, снимана година след смъртта на Емилиян Станев. Камелия Тодорова изигра ролята на Марина, влюбена до полуда в красивия д-р Старирадев, изигран от Стефан Данаилов. Част от актьорите, които са се снимали в епизодичните роли и в масовката, все още играят на сцената на търновския театър.

Сн. Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Един коментар за “Търновската царица Камелия Тодорова се върна там, където е сниман филмът на Въло Радев

  • 21.09.2020 в 13:52
    Permalink

    Ще бъде много хубаво ако във Велико Търново се инвестира в киностудио. Градът и околността са подходящи за заснемане на филми с различни тематики.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *