71 четения

10 талантливи деца от школите в Младежкия дом ще получават стипендии

10 ТАЛАНТЛИВИ ВЪЗПИТАНИЦИ НА МЛАДЕЖКИЯ ДОМ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ ПОЛУЧАВАТ СТИПЕНДИИ. Младите дарования са на възраст от 7 до 14 г. и посещават различни школи и клубове по изкуствата в Младежкия дом. Стипендиите са два вида – социални за децата, чиито родители нямат възможност да плащат цялата годишна такса за обучение, и за постигнати призови места в различни национални конкурси.

Седемгодишният Мирослав Николов от класа по пиано на Росица Тарапанова е най-малкият възпитаник на Музикалната школа, номиниран за стипендия. Четирима са бъдещите цигулари – Елица Христова, която е на 11 г., и Ивалина Николова, на 14 г., с преподаватели Петя Владкова и Веселин Върбанов, деветгодишният Константин Николов, който и тази година си извоюва правото да свири на една от цигулките на проф. Минчо Минчев, и Ние Игнатова, която е на 17 г., и двамата възпитаници на Елка Станева.

Стипендии за проявени творчески възможности и отличени с първо, второ и трето място в регионални, национални и международни конкурси ще получават и 10-годишният Иван Кидиков от класа по акордеон на Станимир Демирев, Мария Магдалена Любенова, на 17 години, ученичка на пианистката Мария Добрева, както и трите балерини – Кристин Сутрова, на 13 г., Радина Бонева, на 10 г., и Богдана Лещакова, на 15 г. И трите танцуват в трупата на „Виргиния балет“ с ръководител Виргиния Казарина.

Идеята за стипендиите се роди миналата година, когато Младежкият дом се регистрира по ДДС, и това наложи вдигането на таксите на всички школи и клубове. Тогава стана ясно, че може да отпаднат и всички привилегии на семействата с две и повече деца. След острата реакция на родителите обаче облекченията останаха, а всяко трето дете от семейството е освободено от такса.

Тазгодишните носители на стипендиите на Младежкия дом трябва да бъдат утвърдени на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!