65 четения

Д-р Ивелина Гецова зарадва с торта 100-годишната Марийка Калянджиева

Столетница от Лясковец получи специално внимание от кмета на общината д-р Ивелина Гецова за трицифрения си юбилей. По традиция кметът на Лясковец посещава винаги онези жители на общината, които навършват столетие. Поредната възрастна дама, която стигна до тази достолепна възраст, е Марийка Цанева Калянджиева от Лясковец.

Както „Борба” писа, Марийка Калянджиева е родена на 19 септември 1920 година. Тя е най-възрастният жител на град Лясковец, но община Лясковец има и по-възрастен гражданин и това е 102-годишната козаревчанка Иванка Сахатчиева.

Столетницата живее в Лясковец с дъщеря си Миланка Маринова, която се грижи с много любов, топлота и всеотдайност за своята майка. Именно тя подготви и специалния празник за баба Марийка, като събра на семейно тържество роднини и братовчеди от Варна за стотния й юбилей. Марийка Цанева Калянджиева е родена в Лясковец и е имала сестра еднояйчна близначка. Свързва живота си с Илия Калянджиев, който е неин другар в продължение на 50 години. Животът й е белязан и от голяма трагедия, в която загиват тримата й синове, но въпреки всичко тя достига столетието с много упоритост и непрестанна борба с бедността, с физически труд и домакинска работа, на която е била отдадена допреди две – три години. Възрастната жена е родила и отгледала, освен тримата си синове, също и най-малкото си дете – дъщеря си Миланка, която сега се грижи за нея, заедно с внуците Петра и Борис.

Освен подарък и пожелания д-р Гецова поднесе на юбилярката и празнична торта със свещички, които й помогна да духне. Д-р Гецова се снима със столетницата, като й пожела да е жива и здрава и спокойни и изпълнени със семейна топлота да са старините й. Баба Марийка пък поръча на кмета за 101-годишнината й пак да заповяда на рождения й ден.

В общината има още няколко дълголетници. На достолепната възраст – 97 години, са и Донка Манева и Добра Ганева от Джулюница, а най-възрастният жител на село Мерданя е 95-годишната Мария Чертоянова.

Другите две села на Лясковска община – Добри дял и Драгижево, преди няколко години също имаха столетници. Стотния си юбилей дочака през 2016 година и драгижевчанката Донка Арнаудова, столетна възраст достигна и добридялчанката Мария Матева, до 102 години живя и баба Фрона Ефтимова, също от Добри дял, 100 години навърши и козаревчанката Пена Ангелова. Спокойният живот на село, екологичната храна от дворовете и стопанствата, движението и навикът на жителите да се трудят до дълбока старост са едни от основните причини регионът ни да се нарежда на едно от първите места по дълголетници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!