111 четения

Министър Красимир Вълчев откри новата учебна година в Стопанска академия „Д. А. Ценов”

 

Свищовското висше училище посрещна 85-ия си випуск

Новата академична 2020 – 2021 година в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” тържествено бе открита от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Академичната церемония се проведе в аулата на свищовското висше училище при спазване на действащите противоепидемични мерки. Поради засиления интерес от студентите и наложените противоепидемични мерки тържествената церемония беше излъчвана пряко на видеостени в други две аудитории.

Присъстващите студенти, преподаватели и гости приветстваха с аплодисменти ректора проф. д-р Марияна Божинова, придружавана от зам.-ректори, зам.-председателя на Общото събрание, деканите на факултети, ВрИД председател на Студентския съвет. Заедно с ректора на академията и министъра на образованието, официални лица на президиума бяха Генчо Генчев – кмет на община Свищов, и протойерей Руслан Личев – архиерейски наместник на Свищовската духовна околия, и д. ик. н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и член на настоятелството на Стопанската академия.

За своя избор на висше училище първокурсниците бяха поздравени и от министъра на образованието и науката, който подчерта, че в Стопанската академия са едни от най-добрите преподаватели в областта на стопанските науки. „В XXI век студентите учат различно, това е векът на знаещите и можещите хора. Свърши времето на масовизацията, на неудовлетвореното търсене на висше образование, на търсенето на диплома. Идва времето, в което все повече ще са важни знанията и уменията, придобити в университета”, заяви министър Вълчев. По думите му през следващите десетилетия висшите училища ще могат да бъдат конкурентни само със завишени изисквания и високо качество на предлаганото образование. Министърът апелира към студентите да се възползват от своите преподаватели в Свищов и да бъдат с нагласата за учене през целия живот. Красимир Вълчев благодари за поканата да бъде гост в Стопанската академия и поздрави ръководството за желанието и амбицията, които имат за академично развитие в новата реалност. Проф. Божинова връчи на министър Вълчев почетния знак на Академията за заслуги към свищовското висше училище.

В приветствието си към студентите и преподавателите кметът Генчо Генчев подчерта, че откриването на новата учебна година в СА „Д. А. Ценов” се случва точно когато светът отбелязва Деня на мира, обявен преди 30 години с резолюция от Общото събрание на ООН.

По традиция на тържествената церемония бяха наградени отличниците на випуск 2016 – 2020 в ОКС „Бакалавър”. Ежегодно с Решение N 427 от 25 май 2005 г. Общински съвет – Свищов, награждава отличник на випуска с грамота и парична награда в размер на 1000 лв. Тази година кметът връчи наградата на Фелия Попова, специалност „Икономика на туризма”, със среден успех от следването „отличен” 5,96 и държавен изпит – „отличен” 6.00. Като отличник на випуска Фелия Попова от факултет „Производствен и търговски бизнес” получи и наградата на ректора и академичното ръководство. Грамоти и парични награди получиха и отличниците на другите три факултета: факултет „Стопанска отчетност” – Димана Димитрова, специалност „Счетоводство и контрол”, със среден успех от следването „отличен” 5.95 и от държавен изпит – „отличен” 6.00; факултет „Финанси” – Петя Маркова, специалност „Финанси”, със среден успех от следването „отличен” 5.95 и от държавен изпит – „отличен” 6.00; факултет „Мениджмънт и маркетинг” – Силвия Петкова, специалност „Екомениджмънт”, със среден успех от следването „отличен” 5.90 и от държавен изпит – „отличен” 6.00.

След тържествената церемония гостите посетиха академичния музей, където министърът на образованието положи подпис в почетната книга на свищовското висше училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!