433 четения

В Деня на Независимостта Даниел Панов призова от Царевец политиците да се обединят в името на България

В ЦЪРКВАТА „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ“, КЪДЕТО ПРЕДИ 112 Г. Е БИЛА ПРОВЪЗГЛАСЕНА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ, ЗАПОЧНАХА И ТАЗИ ГОДИНА ТЪРЖЕСТВАТА. Великотърновският митрополит Григорий отслужи празничната литургия, направи водосвет и поръси знамената на Националния военен университет „Васил Левски“, на училищата и обществените организации в старата столица.

За богослужението и за да присъстват на празника, в старата столица дойдоха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутатите Станислава Стоянова, Станислав Стоянов, Клавдия Ганчева, Весела Лечева, Явор Божанков, Валентин Ламбев, доц. Милен Михов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректорите на двата университета, общински съветници, директори на институции и обществени организации. След празничната служба всички официални гости поставиха цветя пред гроба на Калоян.

Актьорът Милен Иванов прочете Манифеста, с който на 22 септември 1908 г. Фердинанд е обявил българската Независимост, и празникът продължи на Царевец. След официалното издигане на националния флаг кметът на Велико Търново Даниел Панов поздрави всички гости и съгражданите си.

„Независимостта е дело на целия български народ – всеки участва, всеки има своята роля – от ученика до министъра и генерала. Затова ехото от този смел, но и мъдър общобългарски и държавнически акт се чува далеч зад границите на България. И променя цяла Европа!

Независимостта е обявена тук – в славния Търновград – историческата и духовна столица на България! От малката гара Трапезица княз Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов се отправят първо към църквата „Свети Четиридесет мъченици“ – най-сакралния български храм, а оттам достигат до сърцето на славния Царевград Търнов – крепостта „Царевец”!

С Манифеста Фердинанд, нарекъл се вече български цар, гордо изрича волята на целия българки народ – ничия държава и ничия сила повече не ще се намесва във вътрешните дела на България и във външната й политика, в определянето на бъдещото“, каза кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. И припомни, че Независимостта е най-яркото проявление на свободата – свободата в мислите, в душата, в сърцето на всеки българин.

Обявяването на Независимостта не къде да е, а в Търновград, придава изключителна стойност на този общобългарски акт! За да се знае – от всеки и от всяка държава, че това е онази България, създадена още от Кубрат и Аспарух! Онази България, която цар Борис Покръстител, цар Симеон Велики и цар Петър превърнаха в люлка на славянската и православна цивилизация, която Самуил бранеше от Византия, която Петър, Асен, Калоян, Иван Асен II и Иван Александър възродиха и издигнаха. Онази България, за която Иван Шишман загина.

За тази България – свободна, обединена и независима, силна и равноправна на останалите европейски народи, мечтаеха Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, апостолите от Априлското въстание, поколения възрожденци и духовници. Затова преди 112 години камбаните в Търновград бият празнично, а хората се прегръщат щастливи по улиците“, каза още инж. Панов.

В словото си търновският кмет не пропусна да отбележи, че Освобождението, Съединението и Независимостта успяват, защото дори най-непримиримите един към друг политици се обединяват, загърбват личното си его, политическите си зависимости и в името на България правят нещо добро. „Затова от тук – от това свято за всички българи място, апелирам към днешната политическата класа – обединете се, подайте си ръце! Не е време да се делим! Противоборството показва единствено зависимост. България има нужда от единство и разбирателство“, заяви Даниел Панов.

След благослова на дядо Григорий официалните гости и представители на обществени организации поднесоха венци и цветя пред Пирамидата на Царевец.

ПРАЗНИКЪТ ПРОДЪЛЖИ С ШЕСТВИЕ ПО ГЛАВНАТА УЛИЦА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО и в шествието се включи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Отец Славчо и негови ученици от Неделното училище към църквата „Св. Николай“ водиха парада, който стигна до паметника „Майка България“, където няколко протестиращи граждани с плакати посрещнаха шествието.

„На такива дати трябва да се обединим и да се върнем назад в историята, за да видим колко са били мъдри предците, когато са създавали Търновската конституция, днешните политици имат какво да научат от историята, посочи тя. Нека да запазим един час мълчание и почит към всички наши предци по време на зарята проверка в чест на Независимостта и този един час да бъде за хората, построили съвременна България“, каза във Велико Търново Цвета Караянчева. И призна, че понякога трябва да загърбваме различията си в името на общата кауза, защото, когато сме заедно, ние сме силни и можем да преодолеем всяка трудност.

Пред сградата на Общината преминаха спектакълът на военните оркестри и концертът, в който участваха талантливи търновски деца и професионалният ансамбъл „Искра“.

Късно вечерта на площад „Цар Асен I” пред Царевец се проведе тържествената заря проверка. Тя започна с демонстрация на строеви хватки с оръжие от курсантите на Националния военен университет „Васил Левски“. Денят завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “В Деня на Независимостта Даниел Панов призова от Царевец политиците да се обединят в името на България

  • 23.09.2020 в 19:53
    Permalink

    Съ кого да се обединяваме…аз жената и балдъзата моожем всиичкоо.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!