Образование

В Гимназията по моден дизайн разработват модели на облекла на четири етноса

МОДЕЛИ НА ОБЛЕКЛА НА ЧЕТИРИ ЕТНОСА РАЗРАБОТВАТ ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО МОДЕН ДИЗАЙН. Бъдещите дизайнери майсторят български, турски, ромски и украински тоалети като част от проект, по който те работят вече една година. Проектът се нарича „Единни в многообразието. Иновативни действия за интеркултурно образование“ и трябва да завърши през октомври тази година с модно ревю, на което ще бъдат представени четирите костюма.

98 ученици, които са представители на четирите етноса, са включени в дейностите по проекта, по който са разработени и пет нови програми по интеркултурно образование. Те са дело на учители от гимназията и са „Моден дизайн“, „Екология и здраве“, „Музика“, „Географски маршрути“ и „Физическо възпитание и спорт“. Освен това тийнейджърите имат възможност и да участват в различни изследователски дейности, които също са част от проекта. Учениците изучават празниците и обичаите на етносите във Великотърновския край, опознават обекти, свързани с бита, поминъка и духовния живот на различните етноси. Правят проучвания на облеклото като знак за идентичност и за целта събират информация за модата на етносите, за шевици, бродерии, дантели и десени в облеклото, както и за прическите, грима, аксесоарите и бижутата като елементи от външността на етносите в Търновско.

Координатор на проекта е преподавателката в гимназията Камелия Джанабетска, а инж. Марияна Иванова напътства бъдещите дизайнери в изработването на моделите.

Веднага след приключването на този проект гимназията започва да работи по следващия, който е за изграждане на зелена класна стая на открито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *