Близо 9500 туристи във Велико Търново в празничните дни

БЛИЗО 9500 ТУРИСТИ СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ОБЕКТИТЕ И ЕКСПОЗИЦИИТЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ от 19 до 22 септември 2020 г.

Само в Деня на Независимостта музейните посетители в историческата и духовна столица на България са били 3808, от които 98,74% са българите. В празничния ден по традиция най-посещаван е Архитектурно-музеен резерват „Царевец“. Крепостта е разгледана от 2040 души, от които 622 деца и ученици, 160 студенти и 40 чужденци. Вторият най-посещаван обект на 22 септември е църквата „Св. 40 мъченици“ с 970 туристи, а през Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ са преминали 339 души.

Статистиката на Регионалния исторически музей показва, че през почивните дни Велико Търново е посрещнало почти толкова туристи, колкото са били гостите и през миналата година.

От 19 до 22 септември т.г. на крепостта „Царевец” са се качили 5450 туристи, от които 4835 българи и 645 чужденци. 1380 души са разгледали църквата „Св. 40 мъченици“, а 816 туристи е приел Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“. За четирите дни крепостта „Трапезица” е приела 267 души, а 243-ма са посетителите на музей „Възраждане и Учредително събрание“.

651 са разгледалите църквите „Рождество Христово“, „Св. архангели Гавраил и Михаил“ и Констанцалиевата къща в Арбанаси, а до Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ са се разходили 279 посетители.

2 thoughts on “Близо 9500 туристи във Велико Търново в празничните дни

 • 24.09.2020 в 0:09
  Permalink

  Община Велико Търново отново показа как не стопанисва добре и не използва адекватно туристическия си ресурс. Акцент поставям на Трапезица и изключително ниския туристопоток там – 267 души за 4 дни. Входът на крепостта е отдалечен и невъзможен пеша – няма и паркинг. Толкова ли е трудно да почистят от храсти и дървета ремонтират старото стълбище което започва веднага след моста на всички Янтра и води до реставрираната крепостна кула. Съвсем спокойно там може да се направи втори вход, много по-достъпен за пешеходци и същият е доста по близо до Църквата Св. 40 мъченици. Друго което би подобрило посещаемостта на този пренебрегнат обект е просто общината да вземе решение и направи общ билет за трите обекта (Царевец, Св.40 мъченици и Трапезица) – примерно Old Tarnovo pass на който има и карта с маршрут до обектите. Слагат цена примерно 15-20 лв. и със сигурност ще подобрят както приходите така и посещаемостта на трите обекта.Драга редакция подсетете ги и вие.

  Отговор
 • 24.09.2020 в 11:02
  Permalink

  Община Велико Търново отново показа как не стопанисва добре и не използва адекватно туристическия си ресурс.За 4 дни Трапезица са посетили само 267 туристи. Така ще е след като обекта е трудно достъпен пеша- няма и паркинг. Предлагам да се ремонтира стълбището започващоводещо след моста на Янтра и отвеждащо до възстановената кула – там може да се направи втори вход за туристите идващи от Църквата Св 40Мъченици.Общината може да направи един общ билет за трите обекта (Примерно Old Tarnovo pass), с който срещу 15-20 лв. да се влиза в Царевец, Трапезица и Църквата Св 40 Мъченици, като по този начин повиши както приходите така и посещаемостта на трите обекта.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *