4414 четения

Карталските водопади пресъхнаха

ЛЮБИМИТЕ НА ХИЛЯДИ ТЪРНОВЦИ ЗА РАЗХОДКА И ОТДИХ КАРТАЛСКИ ВОДОПАДИ ПРЕСЪХНАХА. Водоемите са пресушени от известно време поради липсата на валежи в последните месеци. Редовните посетители на екоместността не помнят това да се е случвало до момента и се притесняват, че е признак за екокатастрофа. По техни думи намаляването на водата там е станало постепенно, а не изведнъж. Първоначално изчезнал по-малкият водопад в средата на маршрута, а след това и големият – намиращ се в края.

Атрактивните природни водни улеи привличат местни и гости на града, тъй като се намират на сравнително достъпно място и са сгушени сред прохладната растителност на гората. Драстично е спаднало и нивото на водата в ниските части на района. Един от дървените мостове в гористия терен пък изцяло е пропаднал. Пресъхват и много други водоеми в региона. Суша се е настанила и в участъка около Дебелец, където се вливат реките Дряновска и Белица.

СПОРЕД ЕКОЗАЩИТНИЦИ ПРОБЛЕМЪТ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА ОТ ПОГОЛОВНОТО ИЗСИЧАНЕ НА ГОРИТЕ, тъй като повечето дървета имат свойството да задържат водата от дъждовете и снеговете. Липсата на дървесните видове обаче спира усвояването на влагата и пресушава изворите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *