329 четения

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов беше гост на НВУ

МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ВОЕННОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ЕДИН ОТ НАЙ-МАЩАБНИТЕ ПРОЕКТИ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ. Целта ни е българският офицер да бъде мислещ и компетентен, да бъде човек, способен да се реализира не само във военната сфера, но и навсякъде в обществения живот. Затова е важно да се засили връзката между образование и армия, а това ще бъде и един от начините за справяне с недокомплекта на офицерския състав на армията. Това каза в Националния военен университет „Васил Левски“ адмирал началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който вчера беше гост на вуза, за да се срещне с ръководния и преподавателския състав на висшето учебно заведение. Адмирал Ефтимов разговаря и с курсантите за състоянието на Въоръжените сили и перспективите за тяхното развитие, както и за ролята на младите офицери и лидерството, мотивацията за обучение и възможностите за кариерното им израстване.

Пред журналисти адмирал Ефтимов коментира и това, че въпреки забавянето на договарянето за доставка на две нови корвети за нуждите на военноморския флот заради извънредната ситуация през март процедурата е в ход. Обявена е фирмата победител в конкурса и това е немската компания „Люрсен“. В началото на юни преките преговори са били подновени, а сега вече е финалният етап, в който трябва да се изчистят всички клаузи по договора. Очаква се до дни договорът да влезе в Министерския съвет и съответно към парламента за одобряване, каза още адмирал Ефтимов и призна, че силно се надява предвидени в тазгодишния бюджет 171 милиона лева за нови кораби да бъдат осигурени. Нагласите на всички държави, членки на НАТО, са пандемията да не води до криза в сигурността, затова е нужна мъдростта на държавното ръководство, подчерта гостът.

Адмиралът беше посрещнат от началника на НВУ „Васил Левски“ полк. Иван Маламов на ритуалния плац на вуза, където прие и почетния караул.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!