466 четения

Дават пари за родители на деца под карантина заради COVID-19

РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА, КОИТО СА ПОСТАВЕНИ ПОД КАРАНТИНА, ИМАТ ПРАВО НА СОЦИАЛНА ПОМОЩ, в случай че нямат възможност да ползват платен годишен отпуск, за да се грижат за наследниците си по време на изолацията. Ще се отпуска субсидия за периода, в които майките или татковците са прекъснали служебните си ангажименти и са останали без доходи.

Родителите с деца до 14-годишна възраст могат да получат до 610 лв., а тези, отглеждащи двама и повече малчугани – до 915 лв.

Другата опция пред тях е ползването на болничен за гледане на поставено под карантина дете, включително и на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради контакт с инфектирано.

Ако пък родителите са контактни или заразени с COVID-19 и не могат да излизат от дома си, могат да се свържат със съответната община и да поискат да бъдат включени в патронажна грижа. Специално наети за това хора ще пазаруват и извършват други доставки до дома им. Услугата е безплатна и продължава за целия период на домашна изолация.

Помощта ще бъде достъпна и за семейства, в които единият от двамата родители е останал без работа, но няма право на обезщетение. За осигуряване на средства на засегнатите фамилии държавата отпуска 85 млн. лв.

Към този момент във Великотърновска област няма учебни класове и групи от детска градина под карантина.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!