112 четения

КНСБ: Вдигането на пенсии без осигурителен принос развращава

Това отблъсква работещите от редовно внасяне на осигуровки, твърди Пламен Димитров

От КНСБ се противопоставиха на натиска на коалиционните партньори на ГЕРБ за актуализация на пенсиите за всички с аргумента, че това отблъсква работещите от редовно внасяне на осигуровки. Причината – така или иначе на всички ще бъдат вдигнати пенсиите без оглед на размера на вноските, които са внасяли през годините, а това е демотивиращо, е убеждението на синдиката, предава „Дарикнюз“.

„В пенсионноосигурителната система принципът не трябва да бъде нарушаван, независимо дали е коалиционно споразумение“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Актуализацията на всички пенсии, независимо от внесените вноски, е развращаващо“, посочи още той.

По думите му синдикатите няма да отстъпят от убеждението, че системата на социално и пенсионно осигуряване трябва да изплаща това, което си внесъл в нея като принос. „Раздаване на едни пари, вдигане на някаква пенсия, защото тъй сме решили, и преизчисляването им, е силно демотивиращо и ще поощри хората да бъдат в недекларираната заетост и да не си плащат осигуровките“, заяви лидерът на КНСБ по време на дискусия, посветена на недекларирания труд у нас и в Европейския съюз.

Недекларираният труд е част от сивата икономика и гълта по 400 млн. на година от бюджета на страната, а делът на сивата икономика – по 23 милиарда годишно, припомни данните Пламен Димитров.

iStock
„Сивата икономика в България произвежда 23 милиарда лева, които са извън обхвата на публичните финанси и осигурителните системи“, заяви лидерът на КНСБ.

В нашата страна недекларираният труд държи сравнително по-нисък процент, спрямо повечето членки от Източна Европа и е 16%. За сравнение Пламен Димитров цитира данните на Румъния – с 29% недеклариран труд и Полша – с 38%. Строителството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, леката промишленост и търговията са секторите с най-голям ръст нарушения. Недекларираният труд у нас е най-вече сред наемните работници – 97%, и съвсем малък процент сред самонаетите, отчетоха от КНСБ.

Според синдиката за справяне със сивия сектор и недекларирания труд ще помогнат мерки на държавата в посока опростяване на процедурите за бизнеса и различните административни стъпки. По думите на Димитров трябва да бъдат убедени и подпомогнати малките фирми, че е по-евтино да бъдат изрядни, отколкото да работят в сивия сектор.

Кои пенсионери взимат по-големи пенсии

Синдикатът настоява и за изработване на единен национален показател, който да мери по-устойчиво спазването на социално-осигурителните права, защото дори данните на Евростат са противоречиви.

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *