5333 четения

Новите апартаменти поевтиняха повече от панелките

В София цените на жилищата през второто тримесечие са се понижили с 1,7 на сто

Индексът на жилищните цени в България се понижава с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие, сочат данни на Националния статистически институт.

Спад се регистрира за пръв път от 2015 г. насам, като причината е пандемията от коронавируса, защото именно през второто тримесечие на  тази година беше в сила извънредното положение в страната.

Свиването на жилищните цени е по-изразено при новите апартаменти – с 1,3%, докато при съществуващите имоти намалението е с 0,9%.
В сравнение със същото тримесечие на миналата година темпът на нарастване на ценовия индекс се забавя до 2,9% – най-слабото поскъпване също от близо пет години. През първото тримесечие беше регистрирано поскъпване на  жилищата от 4,7%, а през второто тримесечие на миналата година – от 5 на сто.

Ръстът на цените на новите апартаменти в страната на годишна база е по-слаб – 0,8%, а при съществуващите покачването е с 4,2%.

На регионално ниво пазарът в Бургас изглежда най-устойчив, като там е регистрирано единственото повишение на индекса през второто тримесечие на тримесечна база – ръст от 2%. В морския град е отчетен и най-силният растеж на годишна база от 5,6 на сто.

МРРБ

В другия голям морски град Варна обаче тенденцията не е толкова положителна – на тримесечна база индексът там бележи най-големия спад сред градовете с население над 120 хил. жители – с 3,2%, а на годишна е единственият голям град в България с регистрирано понижение, макар и леко – 0,5%.

В София жилищните цени през второто тримесечие са се понижили с 1,7 на сто спрямо първите три месеца на годината, като спадът е по-изразен при новите апартаменти – с 1,9%, а при съществуващите той е 1,6%. На годишна база цените в столицата се повишават средно с 3,8 на сто. Това е най-слабото покачване на индекса от 2015 г., откогато НСИ публикува данните по новата методология.

istock
В Пловдив е отчетен спад на цените от 1,4% на тримесечна база и ръст от 2 на сто на годишна база. В Русе тримесечното намаление е 0,5%, а повишението спрямо година по-рано е 1,1%. В Стара Загора цените се понижават с 0,8% спрямо началото на годината и се покачват с 3,4% спрямо същия период на 2019 г.
Източник: pariteni.bg

Един коментар за “Новите апартаменти поевтиняха повече от панелките

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!