Горещи новиниОбществоСвищов

Президентът идва в Свищов за официална церемония на „Международната награда на херцога на Единбург”

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ЩЕ БЪДЕ В ПЕТЪК В СВИЩОВ, ЗА ДА НАГРАДИ 62 УЧЕНИЦИ, постигнали златно и сребърно ниво в „Международна награда на херцога на Единбург”. Официалната церемония ще бъде в къщата музей „Алеко Константинов”.

26 младежи са постигнали златно ниво на Международната награда, 36 са тези, които са достигнали до сребърно ниво. Те ще получат съответно златни и сребърни значки, които ще им връчат лично българският президент, вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания в България Негово Превъзходителство д-р Роб Диксън, който също е преминал през програмата, когато бил ученик. Това ще бъде първото събитие, на което той ще присъства след встъпването му в длъжност.

На тазгодишната церемония своите отличия на ниво сребро и злато ще получат младежи от София, Пловдив, Русе, както и от Професионалната гимназия по електроника и електротехника „М. В. Ломоносов” в Горна Оряховица и СУ „Димитър Благоев” в Свищов.

„Международната награда на херцога на Единбург” работи в училища и организации в повече от 130 държави по целия свят. Ученици и студенти на възраст 14 – 24 години участват в нея на три нива: бронз, сребро и злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията доброволчество, физическа активност и умения, а в края участват в приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип.

Изучаване на чужди езици, детайлно запознанство със същността и дейността на демократическите и политическите науки с цел подготовка за участие в международна конференция, четене на книги, курсове по онлайн дигитален маркетинг и творческо писане са част от дейностите, с които се занимават младежите в направлението „Умения“. В направление „Физическа активност“ учениците повишават физическата си издръжливост и бързина в различни видове спорт и чрез танци. Младежите участват и в различни доброволчески инициативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *