589 четения

Скандал в „Локомотив“ (ГО), тимът доиграва първенството с юноши

Фенове се месят в управлението, провалиха Общото събрание на клуба

След провала на Общото събрание на горнооряховския футболен клуб „Локомотив” върви към тежка управленска и финансова криза. Това става ясно от отворено писмо на досегашния председател на клуба Иво Димитров, адресирано до кмета на община Горна Оряховица и Общинския съвет. Публичните скандали и невъзможността да се избере легитимно ръководство доведоха до масово отдръпване на спонсори, пише в документа. Така „Локомотив” може да остане във Втора лига само с юноши и четирима професионалисти. Общинският съвет трябва да преосмисли подкрепата си за мъжкия отбор и да пренасочи повече усилия към инфраструктурата, апелира Иво Димитров.

„На 14 септември се проведе редовно отчетно-изборно събрание на ОФК „Локомотив“, на което трябваше да се вземат отговорни и мъдри решения, свързани с управлението и развитието на футбола в нашия град. Делегатите приеха финансовия отчет за дейността, след което освободиха Управителния съвет на ОФК „Локомотив“.

Група фенове, регистрирани като делегати в последните минути, бламираха избора на ново ръководство, опорочиха заседанието на висшия ръководен орган и изпратиха клуба в институционална безтегловност. Нанесена бе обида на клубни легенди като Ангел Минчев и Ценко Гавазов, обвинявайки ги в задкулисие и участие в предварително начертан сценарий относно избора на Управителен съвет.

Скандали предшестваха и Общото събрание. Същите екстремистки настроени привърженици си позволиха по недопустим начин да обиждат и заплашват футболиста Радослав Байчев. Огорчен от отношението, притеснен за своето здраве и това на близките си, Байчев сам настоя да анулира договора си с клуба и да бъде освободен.

Всичко това доведе до тежки имиджови щети за клуба след публикации в регионалната и националната преса. В последните месеци ръководството положи огромни усилия за финансовото оздравяване и стабилизиране на клуба. С помощта на рекламодатели, спонсори, спомоществователи и дарители бяха стопени публичните задължения към НАП и бюджета. „Локомотив“ се показа като коректен работодател и платец, който стриктно изпълнява своите ангажименти към състезатели, персонал, бюджет и доставчици. Бяха предприети действия за събиране на вземания в размер на десетки хиляди лева… Събитията от последните седмици сериозно компрометираха публичния образ на „Локомотив“ и това рефлектира върху вече установени отношения с рекламодатели и партньори. Голяма част от тях заявиха желанието си да прекратят търговските и договорни отношения с клуба. На практика съществува реална опасност клубът да не изпълни бюджета в приходната си част, да изпадне в неплатежоспособност и положение на несъстоятелност…“, пише Иво Димитров

В писмото си той добавя, че „…в тази обстановка членовете на ръководството отказваме да работим под диктат и в режим на оставка, а някои дори вече обмисляме действия за служебно заличаване от Агенцията по вписванията”.

„Струва ни се за целесъобразно Общинският съвет да преосмисли и преразгледа финансовото подпомагане на представителния мъжки отбор. Школата и клубът крещящо се нуждаят от два стандартни тренировъчни терена, от които поне единият да е с изкуствено покритие. Като ръководител на клуба в последните години смятам, че „Локомотив“ може да продължи участието си в първенството основно с юноши и поне четирима футболисти с професионален статут, за да не бъде застрашен професионалният му лиценз. Спортната инфраструктура е онзи фундамент, върху който трябва да градим концепцията си за развитието на футбола в Горна Оряховица. Вярвам, че във ваше лице общинското ръководство ще преосмисли и подреди приоритетите относно организацията и пълноценното функциониране на ОФК „Локомотив“, завършва писмото Иво Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!