Водещи новиниОбразование

Страхът от Ковид-19 напълни ВТУ със студенти, 4500 са първокурсниците

ВТУ въоръжи с шлемове всичките си преподаватели

 

НАД 4500 ПЪРВОКУРСНИЦИ ЩЕ ПРЕКРАЧАТ ПРАГА НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ТАЗИ ГОДИНА. За всички бъдещи бакалаври лекциите започват присъствено. Такова е било желанието и на студентите, и на преподавателите. Магистрите, както и за приетите в Департамента за продължаващо обучение и в Центъра за квалификация, обучението ще бъде смесено – една трета от часовете ще бъдат взети в университета, останалите – дистанционно. Тържественото откриване на новата учебна година във Великотърновския университет ще бъде по традиция на 1 октомври. Тържеството е най-вече за първокурсниците, но ръководството моли най-младите студенти да дойдат без родители и придружители, за да няма сериозни струпвания в университета. За да бъдат всички съпричастни с празника по откриване на новата учебна година, церемонията ще бъде предавана онлайн.

„Това е най-добрият прием, който реализираме през последните пет години. Държавната поръчка е изпълнена на 99,9% и съм убеден, че до края на месеца е напълно възможно да запълним останалите незаети места. Страхът от коронавируса остави дванадесетокласниците в страната. Много деца тази година предпочетоха да кандидатстват в български университети и ВТУ се оказа най-желаният вуз. Не е за подценяване и икономическият фактор“, коментира ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов.

ВУЗЪТ Е ЗАКУПИЛ ШЛЕМОВЕ НА ВСИЧКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ЗА ДА ИМ БЪДЕ ПО-КОМФОРТНО ДА ПРЕПОДАВАТ. Отворени и дезинфектирани са абсолютно всички свободни помещения, лекционен процес ще има дори и в аулата на университета, където ще бъдат събирани най-големите потоци, в които студентите достигат до 200. Залите, в които занятия ще имат само по един поток или група, студентите могат да свалят маските си, но в коридорите на вуза личните предпазни средства са задължителни.

„Нямаме достатъчно зали, в които да можем да разделим студентите, да направим потоците по-малки, но сме подредили графика на лекциите и семинарите така, че да пазим здравето и живота на всички млади хора и на техните преподаватели“, обясни още проф. Бонджолов.

Входовете и изходите на вуза са снабдени със стелки, които винаги са напоени с дезинфектант, до началото на учебната година ще има течаща топла вода по всички етажи, помещенията ще бъдат редовно дезинфекцирани и проветрявани. „Щом училищата могат да се справят, ние също можем. Но искам да кажа, че много разчитаме и на съвестта на студентите и на преподавателите. Когато някой се почувства недобре здравословно, нека не идва на лекция. От юли, когато университетът отново заработи и ние сме всеки ден тук, имаме само един положителен тест. Илюзия, че ще остане само един, нямам, но сме готови и за онлайн обучение. Ако преподавател даде положителен тест, но няма симптоми, той ще продължи да преподава онлайн на студентите си. Ако се наложи, имаме достатъчно асистенти, които могат да поемат часовете до завръщането на титуляря“, каза проф. Бонджолов. И допълни, че вузът има вече добре работеща електронна система за онлайн обучение и за случаите, когато и ако се наложи, да бъдат затваряни сектори и карантинирани студентски потоци.

ПОД 20 СА СВОБОДНИТЕ МЕСТА ЗА ПЪРВОКУРСНИЦИ ВЪВ ВТУ САМО СЕДМИЦА ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА. Записаните до момента бакалаври са 2206 по държавна поръчка и в платена форма на обучение. Първокурсниците са със 110 повече от миналогодишните, каза зам.-ректорът по учебната дейност доц. Димитър Симеонов, който е убеден, че попълнени ще бъдат и тези останали 20 незаети бройки.

1300 магистри са записани до момента, но все още не е изтекъл крайният срок на третото записване. И тогава цифрата ще набъбне до 1900. ВТУ ще обяви и четвърто записване в магистърските си програми, за да даде възможност на всички, които не са успели да се дипломират навреме и у нас, и в чужбина заради пандемията.

112 са кандидатите за докторантските места във ВТУ, които тази година са 88 по държавна поръчка. Сесията е в средата на октомври и в началото на ноември вече ще са ясни новите докторанти на университета, коментира и зам.-ректорът по научната дейност проф. Милко Палангурски, който заяви, че вузът няма нито една провалена докторантска защита заради усложнената от коронавируса ситуация.

Проблемна засега остава само задължителната практика на бъдещите учители. Следващата седмица в университета предстои среща на ректорското ръководство и директорите на всички детски градини и училища, в които има базови учители. Идеята е двете страни заедно да намерят най-удачния и безопасен вариант за провеждане на задължителната педагогическа практика.

ВЕДНАГА СЛЕД ОТКРИВАНЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА ЗАПОЧВА КАНДИДАТСТУДЕНТСКАТА КАМПАНИЯ ЗА СЛЕДВАЩАТА. Вузът ще заложи отново на най-успешния си проект „Рано рани“, който дава възможност на бъдещите студенти да запазят място в желаната от тях специалност. Кампанията стартира на 1 декември. Университетът вече има визия за цялостна реклама в онлайн пространството и ще участва с дигитални презентации в електронните борси. За първи път в рекламната кампания ще бъдат включени успешни студенти на ВТУ.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

One thought on “Страхът от Ковид-19 напълни ВТУ със студенти, 4500 са първокурсниците

  • Министърът иска от ректора на ВТУ, да съкрати пет, членият си управленски екип до двама. Време беше– дори и по време на ковид-ваканцията, се вземаха тлъстите зам.ректорски добавки. Всяка една по хиляда лева.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *