475 четения

С четири награди се върнаха от Балчик певците и танцьорите от „Плетеница“

С ЧЕТИРИ НАГРАДИ СЕ ЗАВЪРНА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ КЛУБ „ПЛЕТЕНИЦА“ ОТ X МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ „МОРЕ ОТ РИТМИ“ В БАЛЧИК. Танцьорите и певците на хореографа Николай Корчев са спечелили всичките си отличия в най-голямата възрастова група.

Второ място в раздел „Обработен фолклор“ има танцовият ансамбъл „Плетеница“ с „Пирински танц“ по хореография на Николай Корчев. Сребърно е отличието и за Наталия Билчева, която се е състезавала в раздел „Индивидуални изпълнители“. В категорията „Клубове“ Фолклорен танцов клуб „Плетеница“ има завоювано трето място. Четвъртата награда е за най-многоброен колектив. В Балчик Николай Корчев е пътувал с 67 участници.

Това е третата година, в която „Плетеница“ представя Велико Търново на фестивала в Балчик. При първото си участие преди две години танцьорите се завърнаха в старата столица с една награда, миналата година успяха да спечелят две отличия. „Тази година отидохме с клуба за народни танци, с ансамбъла и с хора, представихме се дори с индивидуален изпълнител. Много щастлив съм за всички награди, особено се гордея с тази, която спечелихме за „Пирински танц“, защото това е признание и за моята работа като хореограф“, казва Николай Корчев и признава, че другата му голяма гордост е хор „Плетеница“. Създаден е само преди година. В момента в хора пеят 12 жени и един мъж и всички те са любители певци. Никой от тях няма професионално музикално образование. Събрали са се в хора, защото са искали да пеят за удоволствие, и международният фестивал в Балчик е бил техният дебют.

„Ръководи ги Наталия Билчева, която е иконограф по образование, но народната музика й е в кръвта, защото нейната Манка Билчева е музикален педагог в община Трявна. Тя е подготвила изключително много и стойностни народни изпълнители, включително и за хора на популярната търновка Ваня Монева“, допълва още Ники Корчев. И въпреки че всички пеят за удоволствие и репетират само по два пъти седмично по един час, те се справят отлично на три гласа и акапелно.

СЦЕНАТА В БАЛЧИК Е БИЛА ДЕБЮТ И ЗА АНСАМБЪЛ „ПЛЕТЕНИЦА“. ТАМ ТАНЦЬОРИТЕ НА НИКИ КОРЧЕВ СА СЕ ПРЕДСТАВИЛИ С КОСТЮМИ, ВЗЕТИ НАЗАЕМ ОТ НЕГОВ КОЛЕГА ХОРЕОГРАФ. „Ние все още не можем да си позволим да си ушием еднакви костюми. В клуба всички танцуват със собствени костюми, което е много впечатляващо, защото е като букет от костюмите на всички етнографски области в България, но когато става дума за танцов ансамбъл, е добре всички да са с еднакви носии“, обяснява Ники Колчев и не крие, че мечтае някой ден ансамбълът да получи и титлата „Представителен“.

След това Николай Корчев не пропуска да допълни, че освен „Плетеница“ в Балчик са участвали и хорът и танцьорите на читалище „Развитие – 1884“ от Поликраище. Хор „Росна китка“ е грабнал първо място в раздел „Хорове“ в трета възрастова група, а клубът за народни хора „Жива вода“ има отличие за най-атрактивен състав.

ВСИЧКИ ТАНЦЬОРИ ОТ „ПЛЕТЕНИЦА” СЕ СЪБИРАТ ВЕЧЕ В НОВО ПРОСТРАНСТВО, КОЕТО НИКОЛАЙ КОРЧЕВ Е НАРЕКЪЛ „ЗАЛАТА“. Там танцуват начинаещи, средно напреднали и напреднали групи. Там са репетициите и на танцовия ансамбъл, там се събира и хорът. Две нови групи за начинаещи започват репетиции от 5 октомври. Тренировките им са в понеделник и сряда от 18 и 20 часа. Всички тренировки Николай води заедно с Ваня Гавраилова.

СУТРЕШНА ГРУПА ЗА ХОРА НАД 60 ГОДИНИ ОБМИСЛЯ ДА НАПРАВИ НИКОЛАЙ КОРЧЕВ В „ЗАЛАТА”. Идеята се родила, след като видял колко много възрастни хора се спират пред залата и се заглеждат в танцуващите хора. „Тези хора, навършат ли 60, пенсионират ли се, остават някак извън полезрението на обществото. Самите те започват да пренебрегват себе си само защото са възрастни. Но минават покрай залата, питат, говорят си с нас. И реших, че мога да направя група за тях, разбира се, на много по-ниска цена. Достатъчно ми е да им създам общност. Сред тях има хора, които са танцували заедно в различни ансамбли в детството си, сега живеят в един квартал, а дори не се засичат“, казва Ники.

И допълва още, че „Залата“ ще бъде пространство не само за народни танци, а и за всякакъв вид културни събития. Всеки петък там се провеждат хоротеки. Предстои мастер клас на проф. д-р Антон Андонов, завеждащ катедра „Хореография” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и солист на ансамбъл „Тракия“. След това ще има латинопарти и театрален спектакъл „Дом за овце и сънища“ на Организацията за съвременно изкуство и култура „36 маймуни“. Информация за всички събития има вече във Фейсбук страницата „Залата“ – https://www.facebook.com/ZalataVt.

Спектакълът има две номинации за „Икар“, както и един спечелен „Икар“, и е по режисура на Здрава Каменова, която е сценарист на „Откраднат живот“. Четири години ще празнува през октомври „Плетеница“. За този кратък срок Ники Корчев обедини около себе си повече от 300 жени и мъже от Велико Търново и региона. Само за последните месеци след вдигането на тоталната изолация „Плетеница“ е имала самостоятелни концерти в Ялово и Караисен, участие във фестивала „Фън навън“ в Трявна, където търновци са танцували на две песни на група „Епизод“ – „Левски“ и „Пристанала“, при това след само две седмици време за подготовка на хореографиите и отработване на танците.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!