331 четения

От КНСБ алармират: „Губим хиляди от пенсии, обезщетения, болнични и майчинство, ако ни осигуряват на минимална заплата”

1020 лв. е средното възнаграждение в областта, а 1327 лв. за страната

 

РЕГИОНАЛНИЯТ ШЕФ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ СИНДИКАТ У НАС АЛАРМИРА ЗА ТОВА, ЧЕ ГУБИМ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, в които работим, докато ни осигуряват на минимална заплата или на нисък осигурителен праг. Областният председател на КНСБ Иванина Янкова представи и конкретни факти по темата на база електронния калкулатор в директорията „Заплата в плик“ в сайта на Националната агенция за приходите.

По данни на конфедерацията средната заплата във Великотърновска област е 1020 лв. Данните са за първото полугодие на 2020 г. В същото време средната заплата в страната е малко над 1327 лв., поясни Янкова. Според експерти ниските нива се дължат на това, че множество фирми осигуряват служителите си на по-малко пари, отколкото им дават в действителност. „Ако ни осигуряват на минимална работна заплата, а получаваме повече, губим 4454 лева при майчинство само за първата година. 2246 лева болнични за десет години, ако средно три пъти в годината сме ползвали болнични от пет работни дни. 2214 лева губим еднократно за безработица, ако получаваме 60 на сто от брутното трудово възнаграждение. Губим също 47 627 лева пенсии, или общо най-малко 56 540 лева за целия период. Тази калкулация сам всеки може да си направи в зависимост от реалното трудово възнаграждение и сравнено с това, ако се осигурява на минимална работна заплата – в сайта на НАП „Заплата в плик”, обяви Иванина Янкова.

ЧЕТИРИ СИГНАЛА ОТ РЕГИОНА СА ПОСТЪПИЛИ ПРЕЗ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ VOX КНСБ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Един от сигналите от старата столица е случай на служителка, която повече от 20 години работила в местно предприятие. Известно време отсъствала от работа заради заболяване, но не си пуснала болнични, нито отпуск, а имала устна договорка и разрешение от шефа си. Въпреки че имала уверение, че няма да има проблем, тя била уволнена дисциплинарно. Така при пенсиониране загубила обезщетението си от шест месеца, което се полага по закон. Друг е подаден от служител в лечебно заведение, който се е оплакал от лоши условия на труд и недобро отношение на работодателя, три сигнала са от бивши работници в шивашка фирма, които са описали случаи на плащане на минимална заплата по банков път, а останалата част на ръка в плик срещу подпис. Не са били изплатени и сумите за платен годишен отпуск при напускане. Инспекцията по труда е направила проверки по случаите и е издала предписания. В приложението най-много са сигналите за неплащане на заплати и осигуровки, заплата в плик, работа без договор, насилие или тормоз на работното място и др. От март, когато в страната беше въведено извънредното положение заради COVID-19, синдикатите са били залети от запитвания и сигнали за ползване на платен и неплатен отпуск от страна на работници и служители под натиск от работодателите. Приложението на КНСБ е безсрочно, на него могат да бъдат подавани сигнали 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *