Президентът Румен Радев отличи български ученици с Международна награда на херцога на Единбург

 

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ, ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ИЛИЯНА ЙОТОВА И ПОСЛАНИКЪТ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ В БЪЛГАРИЯ НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО Д-Р РОБ ДИКСЪН връчиха златните и сребърни значки на 62-ма младежи, постигнали двете високи нива в Международната награда на херцога на Единбург. Официалната церемония се състоя в къщата-музей „Алеко Константинов” в Свищов.
„Добре дошли в първия свободен град. Градът, създал днешна съвременна България, град на образование, култура и традиции. Изключително съм горд да посрещнем представителите на Награда на херцога на Единбург и да удостоим онези деца, които са я заслужили. Изключително ми е приятно, защото този ден ще остане незабравим за тях, за всички нас, които сме в къщата на емблематичния за нас Алеко Константинов“, каза при откриването на церемонията кметът н Община Свищов Генчо Генчев.
„За мен е огромно удоволствие да бъда отново сред отличените в младежката програма „Награда на херцога на Единбург“. От тук, от първия свободен български град, от новата българска държава, нека с вас, от сега нататък, бъде свободният дух на творци, победители на строители на модерна европейска България.
Тази програма е мощен инструмент за самоусъвършенстване, тя ви стимулира сами да взимате решения за вашето бъдеще и да го управлявате, опознавайки вашите собствени възможности“, каза на учениците и студентите президентът на България Румен Радев. И припомни, че подготовката на младите поколения за бъдещето, за тяхната лична и професионална реализация, е мерило за зрелостта на всяко общество. Президентът каза още, че децата израстват и се каляват не само в класните стаи, а и в програми, като „Наградата на херцога на Единбург“.
„Според мен, не по-малко важно от менторството над съвременните млади българи, е нашето умение да им се доверяваме. Защото тези млади хора, проявяват своя голям потенциал за обществени промени, защото са знаещи, можещи, изискващи. Те вече заявяват все по-открито своите ясни граждански позиции. И в тази тяхна смелост е залогът за нашето бъдеще, защото дори поколенията с повече претенции, могат да се поучат от днешните млади българи“, заяви още президентът на България. И в края на словото си се обърна отново към финалистите в програмата, като им каза, че им предстои да се доказват в един все по-динамичен и непредсказуем свят. Припомни им, че ги очакват и сътрудничество, и надпревара с връстници от други народи и култури. И, че за да успеят в личните си амбиции и да постигнат общите цели на поколението, в което са се родили, трябва да работят заедно. „Но не забравяйте, че именно качествата, знанията и уменията, които развивате в тази програма, са вашите предимство. Те са завет за вашия бъдещ успех“, каза президентът Радев.

ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА И НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО Д-Р ДИКСЪН ОТЛИЧИХА МОМИЧЕТАТА И МОМЧЕТАТА, НОСИТЕЛИ НА НАЙ-ВИСОКОТО ОТЛИЧИЕ В МЕЖДУНАРОДНАТА МЛАДЕЖКА ПРОГРАМА. 26 са тази година младите хора от България, изкачили се до златното ниво. Вицепрезидентът Илияна Йотова награди носителите на сребърното отличие. Значки с този цвят получиха 36 ученици. Всички 62-ма участници в международната програма, за възпитаници на училища в Свищов, Горна Оряховица, Русе и София.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА
Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.