40 четения

Спортът подобрява паметта

Ако спортът действа добре на тялото, той е добър и за ума, написа електронното издание „Медикъл Експрес“.
Невролози от университета на Женева са изследвали функциите на паметта след спортно натоварване и установиха, че поне петнадесетминутна интензивна тренировка на велосипед подобрява паметта, включително и придобиването на нови двигателни умения. Това се случва благодарение на действието на ендоканабиноидите – молекули, които увеличават синаптичната пластичност.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънтифик рипортс“.
Авторите на образователни стратегии и учебни програми могат да се възползват от откритието и да намалят ефекта от невродегенерация на паметта.
Твърде често веднага след спортна тренировка, особено за издържливост като бягане или колоездене, хората усещат физическо и психологическо удовлетворение. Това чувство се дължи на ендоканабиноидите – малки молекули, които се произвеждат от тялото при физическо усилие. „Те циркулират в кръвта и лесно преодоляват кръвно-мозъчната бариера. След това те се свързват със специализирани клетъчни рецептори в хипокампа“, казва Кинга Иглой, лектор в лабораторията на проф. Софи Шварц в медицинския факултет на университета на Женева.
За да изследват въздействието на спорта върху ученето, специалистите накарали петнадесет млади и здрави мъже, които не са спортисти, да направят тест на паметта след три физически тренировки – след тридесет минути умерено каране на велосипед, след петнадесет минути интензивно колоездене с 80 на сто натоварване на сърцето и след период на почивка. Учените установили, че след интензивна физическа тренировка, резултатите от тестовете са най-добри. Тестът се състоял в следното – на екран се виждали четири точки, разположени една до друга. Всяка от тях в даден момент за кратко се променя в звезда и когато това стане, участникът трябва да натисне бутон възможно най-бързо.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *