39 четения

Хората са заплаха за оцеляването на хищните растения

Със своята дейност хората застрашават оцеляването на хищните растения на планетата, съобщава сайтът Физ.орг, позовавайки се на австралийско изследване.
Авторите му от университета „Къртин“ предупреждават за риска от изчезване на една четвърт от хищните растения. Хранещите се с плът растения са застрашени от климатичните промени, завземането на природни площи за земеделски цели, незаконен добив и други форми на антропогенно въздействие. Измирането на 25 процента от хищните растения на планетата може да засегне цели екосистеми.
Изследователите са установили, че най-осезаема заплаха е надвиснала над хранещите се с плът растения
в Бразилия, Филипините, Австралия, Индонезия, Тайланд и Куба.
„Видове като венерината мухоловка не само се хранят с насекоми, но и регулират сложни биологични системи.
Хищните растения, например, се използват от някои видове като жилища. Способността им да усвояват плячката е свързана с жизнената дейност на някои животни“, отбелязват авторите на проучването. „Изчезването им може да причини истинско екологично бедствие“, допълват те.
Основните заплахи за месоядните растения по един или друг начин са свързани с човешката дейност. „Тези растения се превръщат в плячка за бракониери, които ги събират и продават на колекционери. Освен това те са сериозно застрашени от климатичната криза и земеделската дейност. Видовете, които са в опасност, могат да бъдат спасени само чрез цялостни усилия“, добавят изследователите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!