280 четения

Лекуваха деца с барабанен ритъм по шамански способ във В. Търново

Единственият терапевт у нас, практикуващ тази техника, Мартин Иванов гостува на Центъра за деца с увреждания

 

БАРАБАННА ТЕРАПИЯ РАЗНООБРАЗИ ЕЖЕДНЕВИЕТО НА МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ЦЕНТЪРА ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ за деца и младежи с увреждания във Велико Търново. Занятието бе водено от терапевта Мартин Иванов от Libera Institute – Института за съвременно изкуство и терапия. Той проведе сесия на открито с 10 деца и техните родители, които имаха възможността да се докоснат до магията и ползотворното действие на ритъма върху организма. Специалистът е пионер на този вид терапия у нас, която произхожда от разбирането, че във всеки един от нас съществува ритъмът под формата на ударите на сърцето. Сред гостите бе Росица Димитрова, директор на общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“ във Велико Търново.

Барабанната терапия води началото си от монголските шамани до „минианка“ – лечителите от Западна Африка. Прилагала се е за укрепване и поддържане на физическото, умственото и душевното здраве, а съвременните изследвания днес потвърждават терапевтичния ефект на древните ритъмни техники.

При децата със специални потребности резултатите са индивидуални и на пръв поглед се изразяват в малки крачки, които обаче са огромен напредък за тях. Например при малчуганите, страдащи от аутизъм, се постига повишаване на концентрацията за по-дълго време.

Мартин Иванов постоянно пътува из България, за да може да посещава центровете за деца със специални потребности и да ги обучава на иновативния метод за лечение.

ПОСЛЕДНИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ НАБЛЮДЕНИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ СВИРЕНЕТО НА БАРАБАНИ УСКОРЯВА ФИЗИЧЕСКОТО ЛЕЧЕНИЕ, ЗАСИЛВА ИМУННАТА СИСТЕМА и създава усещане за добро физическо състояние. Други учени са стигнали до заключението, че ритъм терапията е ценно спомагателно лечение против стрес, умора, тревога, високо кръвно налягане, астма, хронични болки, артрит, душевни заболявания, мигрени, рак, множествена склероза, болестта на Паркинсон, удар, парализа, емоционални разстройства и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!