149 четения

Митрополит Григорий бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Свищов“

На тържествена сесия на Общински съвет – Свищов, в края на миналата седмица в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Свищов”. Удостоверението, което е под номер 50, му бе връчено от председателя на Общински съвет – Свищов, д-р Кристиян Кирилов в навечерието на празниците на града „Свищовски лозници“. Кметът на Свищов Генчо Генчев поднесе лично на Негово Високопреосвещенство почетния знак на града и му благодари за духовната опора и съществения принос в грижата за християнските храмове на територията община Свищов.

Великотърновският митрополит Григорий е роден на 10 октомври 1950 г. в с. Козаревец (област В. Търново), а духовната му кариера започва през 1968 г. като послушник в Преображенската света обител, където през 1974 г. е подстриган в монашество с името Григорий. Висше образование завършва в Софийската духовна семинария и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София през 1979 г., по което време служи като митрополитски дякон и йеромонах във Великотърновската митрополия. За успешната му духовна кариера допринасят и богословските специализации в университета в град Нюшател, в институтите в Босей и Женева (Швейцария), в Лондон, Бирмингам, Кентърбъри и Оксфорд (Англия).

Общоизвестен факт е мъдрото управление на Великотърновския митрополит Григорий, близостта му до миряните и привързаността му към община Свищов вече над четвърт век – от избора му през 1994 г. и към настоящия момент. Неговата дейност има съществен принос за духовния живот на жителите и за духовното и културното развитие на Свищов чрез отстояване, поддържане и разпространение на православната вяра между паството; увещаване и насърчаване клира и християните да бъдат благочестиви, милостиви и благотворителни към всеки нуждаещ се; настояване и даване на благословение за въздигане или поправяне на църкви, параклиси и манастири; освещаване на църкви и манастири; настояване църквите и манастирите да бъдат снабдени с църковни одежди, богослужебни книги, икони в православен стил и други принадлежности, потребни за богослужението, и др.

Удостояването със званието „Почетен гражданин на Свищов“ на Великотърновския митрополит Григорий е свързано и с навършването през 2020 г. на неговата кръгла годишнина (70 години) и засвидетелства уважението на община Свищов към неговата общественозначима личност, ангажираността и активността му, с което утвърждава и спасителната роля на църквата за всички вярващи в Свищовската духовна околия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!