649 четения

Търновката Антоанета Великова ще участва в среща на високо равнище за мир в Истанбул

ВЕЛИКОТЪРНОВКАТА АНТОАНЕТА ВЕЛИКОВА ЩЕ УЧАСТВА В ПРЕДСТОЯЩАТА СРЕЩА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ ЗА МИР, ПОСВЕТЕНА НА ПРОБЛЕМИТЕ СЛЕД КОВИД-19, която ще се проведе в Истанбул. Темата на конференцията е „Преобразуване на отговорите на младежите по отношение на глобалните цели на ООН за устойчиво развитие”. А Антоанета Великова, която е лицензиран преводач към Министерството на външните работи в България, тази година е единственият представител на България в международния форум.

„Образование за мир“, „Глобално гражданство“, „Младежки лидери за социална трансформация“, „Младежка ангажираност в политиката“, „Премахване на неравенството“ и „Предоставяне на възможности на поколенията след COVID-19“ са модулите, по които ще има кръгли маси и дискусии. Антоанета Великова е избрала да участва в групата, която ще говори за последиците от коронавируса.

Около 200 млади хора на възраст от 18 до 40 години от целия свят са допуснати за участие във форума. „Селекцията премина на няколко етапа. За да бъда част от тази среща на високо равнище, трябваше да кандидатствам с автобиография и мотивационно писмо и да представя темата, която за мен представлява най-сериозен интерес“, обяснява Антоанета Великова и признава, че за нея самата най-любопитен е разговорът за пандемията и нейното влияние върху образованието. Затова тя продължава да събира информация за това как се справят сега училищата в областта и в цялата страна, как са били подготвени сградите, как са се подготвили учителите за учебния процес и как те разговарят с децата за К-19. „Аз съм била учител, затова ми е интересно как системата се справя в тази динамична ситуация. Пандемията е засегнала целия свят и поставя много общности в тежко състояние, защото и здравната, и социалната, и икономическата структура са под заплаха. Целта на тази работна група ще бъде да разработи конкретни планове за действие на най-засегнатите и обеднели общности чрез различни социални проекти. И се надявам някои от идеите и проектите да бъдат възможни за реализация и за нашата страна“, обяснява Антоанета Великова и уточнява, че всяка от работните групи трябва да завърши дискусиите с предложения, които да бъдат полезни и приложими.

АНТОАНЕТА ВЕЛИКОВА Е ВЪЗПИТАНИК НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, КЪДЕТО Е ЗАВЪРШИЛА МАРКЕТИНГ. Успоредно с това тя е учила китайски, след което е била приета в магистърска програма по международни отношения в Народния университет в Пекин, където четири години е учила езика и специалността.

Въпреки всички дипломи, които има, и езиците, които владее, търновката в момента е без постоянна работа. „Това е причината да искам да участвам във форума в Истанбул. И аз пострадах, когато започна кризата, причинена от Ковид – 19. И искам да чуя младите хора в другите страни по света как се справят, какво им предлагат техните правителства, чувстват ли се защитени или пък несигурни“, обяснява Антоанета Великова.

Тя ще пътува за Истанбул в средата на октомври и ще бъде там четири дни, колкото продължава форумът. Организатор на Срещата на високо равнище за мир е Глобалната верига за мир.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!