В ХГ „Николай Павлович“ бе открита 43-тата изложба на свищовските художници

През тази година в нея взеха участие 25 автори с 62 свои творби

 

На празниците „Свищовски лозници“ в ХГ „Николай Павлович“ – Свищов, бе открита традиционната 43-та поред изложба на свищовските художници. Главният уредник на галерията Пламен Симеонов представи авторите на художествените произведения, като сподели, че сред тях могат да бъдат видени творбите на доайена на свищовските художници Ангел Ботев и майсторството на неговите акварели. Може да бъдат усетени колоритът и хармонията в картините на Камен Крумов и Иван Бонев, настроението, което излъчват творбите на Йордан Спасов и Станислав Стоянов, нежността в творбата на Катя Николова. Лирични нотки се улавят в картините на Марин Маринов, нежни черти и отражения в акварелите на Йордан Христов и Теодора Минчева.

Радостното и през тази година е, че отново има нови участници в лицето на Персин Мосаков, Первин Мусова – млади хора, творящи и желаещи да се развиват на това поприще. Сред тях е и Ирина Андонова, която представи една нова, малко известна техника – „Вълнен акварел“, която е рисуване с помощта на вълнени влакна в различни цветове и нюанси.

Официално изложбата бе открита от кмета на Свищов Генчо Генчев, който подчерта, че трябва все повече и все по-често да се обръщаме към духовните и културни ценности, които ни правят по-добри хора и чрез които преоткриваме красотата и благотворното въздействие на изкуството върху нас.

На събитието заедно с кмета на община Свищов бяха председателят на Общински съвет – Свищов, д-р Кристиян Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова и директорът на дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов. Изложбената зала бе изпълнена с жители и гости на града, ценители на изкуството. Всички желаещи да разгледат изложбата на свищовските художници могат да направят това до 31 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *