21 четения

Американски астронавт ще гласува за президент на САЩ от космоса

Астронавтът на НАСА Кейт Рубинс възнамерява да упражни правото си на глас на изборите за президент на САЩ, докато са намира в космоса – на повече от 400 километра над земята, предаде Асошиейтед прес.

В момента Рубинс е в т.нар „Звездно градче“, където се намира Центърът за подготовка на космонавти „Ю. А. Гагарин“, Там тя се подготвя заедно с двама космонавти за шестмесечна мисия до Международната космическа станция, която ще започне в средата на октомври.

„Мисля, че е важно всички да гласуват. Ако ние можем да го направим от космоса, то аз съм убедена, че хората могат да го направят и на Земята“, коментира тя.

Повечето от американските астронавти живеят в град Хюстън, щата Тексас. Според щатските закони, астронавтите могат да гласуват от космоса по електронен път. От контролната зала на мисиите на НАСА препращат електронната бюлетина до МКС и след това препраща вече попълнената бюлетина към местната избирателна комисия.

„Участието в нашата демокрация е изключително важно. Ние считаме за чест това, че имаме възможността да подадем своя вот от космоса“.

Това не е първият случай, в който астронавти на НАСА са гласували на избори от космоса. Самата Рубинс и Шейн Кимбро вече са подавали бюлетини от борда на МКС.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!