238 четения

Доброволци спасиха голямата чешма в Горски Горен Тръмбеш

ЖИТЕЛИ НА ГОРНООРЯХОВСКОТО СЕЛО ГОРСКИ ГОРЕН ТРЪМБЕШ ОБЕДИНИХА УСИЛИЯ ЗА РАЗЧИСТВАНЕТО И ОБНОВЯВАНЕТО НА ГОЛЯМАТА ЧЕШМА В ЦЕНТЪРА НА СЕЛОТО. Тя била изцяло превзета от избуяла растителност и загубила спомена от миналото, когато около нея кипял живот. Представителките на третата възраст с умиление разказват, че там на младини белели платна и пеели песни. Днес обаче съоръжението не работи и местните ще се заемат с ремонт на каптажа, за да потече отново вода от чучурите.

Около 30 били ентусиастите, подели акцията по облагородяване на района около чешмата. За успешния финал на инициативата се наложило да се използва и специализирана техника, тъй като участъкът трудно би могъл да се окоси само с градинарски ножици. Растителността окупирала терена през последните години, макар да се намира на стотина метра от сградата на кметството.

Идеята за връщането към живот на чешмата се родила през пролетта на едно от събиранията на сдружение „Възраждане на Горски Горен Тръмбеш”. Още тогава местните си разпределили задълженията по акцията и определили дата на разчистването. Кметът на общината пък обещал да помогне с техника за извозването на събраните храсталаци и дървета.

Първата крачка към възстановяването на съоръжението вече е направена, следва да се отстрани проблемът, довел до пресъхването на чешмата. Председателят на сдружението Николай Николов споделя, че мястото е подходящо за оформяне на етнографски кът, с който да се разказва за миналото на селото. Ще се обмисля вариантът за монтиране на сглобяеми павилиони с различни оръдия на труда и предмети от бита на някогашните жители на Горски Горен Тръмбеш.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *