167 четения

Езикът на цветята: 10 цветя с негативно значение

Много хора си мислят, че никога няма да сбъркат, ако подарят цветя. Почти всеки ги обича и (както се предполага!) те винаги носят положително послание. Но в действителност има цветя с негативно значение, които могат да поставят онзи, който ги получава, в неудобно положение – стига, разбира се, да познава езика на цветята. За да избегнете цветните гафове, по-долу ви предлагаме един малък урок по етикет.

  1. Оранжеви лилиуми

Не само жълтите, но и оранжевите лилиуми не са за препоръчване. Те означават липса на интерес (някой, разбира се, може да възрази, че фактът, че изобщо се прави подарък, вече отхвърля подобна символика.)

още от #символ

Изберете един от трите символа и разбере…
Маймунското @
Езикът на цветята: 10 цветя с негативно …
Хризантемата, която изберете, ще ви подс…
Ето откъде произлиза символът на сърцето
Изберете един от тези мистични символи и…
Изберете един от трите символа и разбере…
Маймунското @
Езикът на цветята: 10 цветя с негативно …
Хризантемата, която изберете, ще ви подс…
  • 3
  1. Жълти карамфили

Докато по-рано червените карамфили винаги са имали политически привкус, защото в исторически аспект се свързват с работническото движение и социализма, днес (подобно на червените рози и лалета) изразяват по-скоро любов и привързаност. Жълтите карамфили са тяхната диаметрална противоположност: символизират презрение.  Това ги прави подходящ подарък за любимия ви враг!

  1. Aнемонии

В положителен смисъл анемониите изразяват нежност. В отрицателен обаче са олицетворение на нетрайност.

  1. Нарциси

Може би нарцисите са чудесен подарък за сбогуване, когато искате да се разделите с някого. Иначе по-добре се въздържайте да ги подарявате. Защото според древногръцката легенда за Нарцис, който се влюбил в собствения си образ и се удавил, те символизират самовлюбеност. Не така стоят нещата с жълтите нарциси (лулички), които в положителен смисъл са символ на ново начало.

  1. Кандилки

Кандилките също са удар под кръста като подарък. Защото с тях подаряващият иска да каже на онзи, който ги получава, че е слабак.

Разбира се, може още много да се пише по темата за цветята, защото има безброй (отчасти противоречиви) обяснения за техния език. Десетте примера, които ви посочихме, може да ви послужат за вдъхновение занапред да се замисляте повече, когато се готвите да подарите цветя, или когато ги поднесат на вас.

    6. Жълти рози

По начало розите са едни от най-предпочитаните цветя за подарък. Но внимавайте при избора на цвета им. Защото докато розовите и червените рози изразяват различни нюанси на любовта, то жълтите означават ревност.

   7.Бели кали

Белите цветя, например калите, по принцип не са проблем. От една страна, от тях често се приготвят булчински букети, понеже в тази връзка символизират непреходна любов. Но те се поднасят и на погребения и тогава са символ на вечност и надежда. Затова предимно по-възрастните хора ги свързват с нещо негативно.

8. Жълти лилиуми

Като подарък за чувствителни „познавачи на цветя“ жълтите лилиуми са много лош избор, защото символизират фалш. Много по-подходящи са белите лилии, израз на чистота и красота.

9.Хортензии

Хортензиите са нож с две остриета. От една страна, с тях подаряващият може да изразява възхищението си към някого, но може и да намеква, че онзи, на когото ги поднася, е суетна личност.

10.Макове

Сами по себе си маковете не са типичните цветя за подарък, понеже бързо увяхват. Но и по отношение на символиката си не са особено подходящи, защото означават забрава.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!