135 четения

Националният съвет на БСП започва да работи по нова политическа програма

ИЗРАБОТВАНЕТО НА НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОГРАМА НА БСП Е ПЪРВАТА ЗАДАЧА, С КОЯТО НОВОИЗБРАНИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА СОЦИАЛИСТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЕМЕ. Документът ще бъде съставен след широк дебат и след това ще бъде приет с вътрешен референдум. Това каза пред журналисти вчера областният лидер на социалистите Петко Тюфекчиев. На пресконференция той представи и останалите си колеги, които като членове на Националния съвет на партията ще работят по изработването на политическата програма. И това са народният представител Весела Лечева, Мариана Бояджиева, кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев, председателите на общинските организации в Горна Оряховица и Лясковец Огнян Стоянов и Емилия Желиева. Заедно с тях беше и Катя Петрова, която е представителят на областта в Общопартийната контролна комисия. Катя Петрова е председател на общинската организация в Стражица и зам.-кмет на общината.

„В модерна, демократична и европейска партия се превърна БСП за последните четири години, които затвориха цикъла от предишния конгрес до този, който беше 50-и поред. За тези четири години БСП се превърна в ударна опозиция. Не влезе в явни и скрити договорки, при положение че се предлагаха постове и за председател на Народното събрание, и министерски кресла. Но партията не предаде своите един милион гласоподаватели. Освен това единствено ние създадохме плана за управление, наречен „Визия за България“. Създадохме визията с широко обществено обсъждане и много експерти и сме готови да поемем отговорността и да реализираме един успешен мандат“, коментира Петко Тюфекчиев. И допълни, че за последните четири години БСП успя да спечели президентските избори и показа, че ГЕРБ може да бъде победен. Социалистите удвоиха народните си представители от 37 на 80, евродепутатите – от четирима на петима. Повече са кметовете, повече са и общинските съветници на БСП. Социалистите успяха да спечелят и четири областни града.

„Промяната в партията и всичко това показва тенденция на увеличаващо се доверие от страна на хората. Тази възходяща тенденция е доказателство, че имаме всички предпоставки и основания да се борим за първа политическа сила на следващите избори, без значение дали те ще бъдат предсрочни, или редовни. Напълно реално е да искаме четири мандата и да имаме претенциите да бъдем първа политическа сила. Но най-вече промяната, която извършихме вътре в самата партия, ни дава самочувствие да заявим, че сме готови да направим промяната и в държавата“, категоричен беше още областният лидер.

Петко Тюфекчиев припомни, че Великотърновска област е записала най-високия изборен процент на вътрешнопартийните избори, на които 82% от социалистите заявиха категоричната си подкрепа за Корнелия Нинова и водената от нея политика. Промените в партията, прекият избор на лидер и въведената широка демократичност са причина голяма част от напусналите партийни членове да искат да възстановят членството си в БСП. Социалистите са приели и сериозно количество заявление за приемане на нови членове. Точно колко партийни книжки ще бъдат дадени, ще стане ясно в края на годината, коментира Петко Тюфекчиев, а общинският лидер на социалистите в Лясковец Емилия Жилиева допълни, че в не особено голямата партийна организация, която тя ръководи, са постъпили 10 заявления, като осем от тях са на напълно нови членове.

До месец трябва да бъде структуриран и новият Областен съвет на БСП.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *