291 четения

От кардиологични болести заболяват и умират най-много хора в областта

38 специалисти по сърдечносъдови болести лекуват 665,7 души на 1000 души население

 

ЗА ПО-СЕРИОЗНА ПРОФИЛАКТИКА НА СЪРДЕЧНОСЪДОВАТА СИСТЕМА АПЕЛИРАТ МЕДИЦИТЕ В ОБЛАСТТА по повод Световния ден на сърцето 29 септември. Здравните специалисти са категорични, че неглижирането на кардиологичния статус на пациентите не след дълго води до инвалидизация или фатален край. Това се потвърждава и от статистиката, която Регионалната здравна инспекция във Велико Търново състави относно здравно-демографския анализ в областта. Според данните именно заболяванията на органите на кръвообращението, които включват сърдечните проблеми – са водеща причина за смъртност в региона. Техният относителен дял се равнява на 61 процента от починалите за 2019 г.

Най-много са и пациентите, диагностицирани с кардиологични заболявания за изминалите 5 години. Те се равняват от 22,9% от всички болни. Според данните на здравните власти 655,7 на всеки 1000 души страдат от болести на органите на кръвообращението, а новооткритите случаи са 17 734.

Медицински проучванията сочат, че основната причина за развитие на кардиологични заболявания е нервното напрежение. То предизвиква хипертония, която се наблюдава при пациенти, преживели психически травми и продължителни стресови периоди. На второ място е нарушението на мастната обмяна. Различни инфекции също могат да отключат заболявания на сърдечносъдовата система. Рискови фактори са също нередовният начин на живот – пушене, алкохол, неспазване на графиците за работа и почивка, заседналият начин на живот, неправилното хранене – прекомерната консумация на храни, съдържащи животински мазнини и сол, затлъстяване и т.н.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ НАЙ-ДОБРАТА ПРЕВЕНЦИЯ Е ПРОФИЛАКТИКАТА, НО И СПАЗВАНЕТО НА НЯКОЛКО ЛЕСНИ ПРЕПОРЪКИ. За здраво сърце са нужни не по-малко от 8 часа на денонощие, умерени физически натоварвания поне 30 минути дневно, време, в което човек да практикува любимо хоби, за да се пребори с ежедневния стрес, поддържане на обиколка на талията под 80 за жените и 90 за мъжете, без употреба на алкохол и цигари.

Редовните профилактични прегледи при личния лекар и своевременни консултации с кардиолог, ендокринолог и диетолог, както и контрол на стойностите на кръвното налягане, кръвната захар и общия холестерол, имат важна роля в ранното откриване на сърдечносъдовите заболявания и тяхното лечение.

Достъпът до специалист по сърдечносъдови болести в региона е лесен, тъй като това е една от медицинските дисциплини с най-много медици в областта. 38 са кардиолозите, сключили договор с Районната здравноосигурителна каса във Велико Търново. Всички те работят в извънболничната медицинска помощ, а 24 от тях дават дежурства в болници.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “От кардиологични болести заболяват и умират най-много хора в областта

  • 29.09.2020 в 10:30
    Permalink

    Малко опашата работа с тази кардиология. Хем много ги лекуват ,хем умират от сърце /или Ковид19/. Ясно е че в смъртните актове се отбелязва най -често спиране на сърцето като причина за смъртта, което изкривява статистиките.
    Отделно през март и април при затворена има значимо снижаване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Явно лобито на хората със „Стотачки в джопчито“ надделява над здравият разум.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!