1076 четения

3,2 млн. лв. за амфитеатър с 1860 седящи места и модерна читалищна сграда с кръжочна дейност правят в Г. Оряховица

Общината реализира един от най-скъпите си и амбициозни проекти досега

ПРОЕКТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ, МОДЕРНИЗАЦИЯ И ВЪВЕЖДАНЕ НА МЕРКИ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА СГРАДАТА НА НЧ „БРАТЯ ГРЪНЧАРОВИ – 2002“ предстои да бъде реализиран от Община Горна Оряховица. Инвестиционният проект и финансирането чрез поемане на дългосрочен общински дълг преминаха публично обсъждане, на което присъстваха самодейци и ръководители на НЧ „Братя Грънчарови – 2002”, което стопанисва Летния театър. Проектът бе представен от кмета инж. Добромир Добрев, главния финансист Валя Андреева и Искра Суванджиева. Проектът за реконструкция на Летния театър е на обща стойност 3,2 милиона лева. Близо 2,8 млн. е безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, 426 000 лв. е дългосрочният дълг от фонда и близо 87 хил. лв. са собствените средства на Общината.

Проектът предвижда цялостна реконструкция на сградата и откритата сцена на НЧ „Братя Грънчарови – 2002”. Тя е двуетажна, с надстройки на трето ниво за технически помещения, служещи за сценично осветление на изпълнителите. Двата й входа ще се запазят.

На първото ниво на сградата ще са разположени зала „Верен” и малка репетиционна зала, използвана и за тренировки на клуба по таекуондо, складове, съблекални и санитарни възли. На второто ниво ще се помещават административни офиси, кръжочни помещения, подготвителни с изходи към сцената, две от които се използват и за репетиционни. Чрез метални стълби ще има достъп до две помещения на третото ниво, които имат възможност за монтиране на сценично осветление откъм отворената към сцената страна на помещенията.

За да се осъществи достъпът на хора в неравностойно положение в сградата, се предвижда изграждането и монтирането на асансьор, който да обслужва достъпа до двете нива.

Достъпът до основната част на амфитеатъра ще се осъществява покрай билетния център откъм парк „Детски кът”. В амфитеатъра са предвидени 1860 седящи места и още 20 броя за хора със затруднено придвижване. Предвижда се рампа с максимален наклон 5%, която да се включи в двата комуникиращи си обекта – парк и амфитеатър към читалището.

Изходът до амфитеатъра ще се осъществява през две групи входове от северозапад и югоизток. Предвиден е билетен център за продажба на билети с три каси и обслужващи амфитеатъра санитарни възли от двете му страни. На второ ниво на билетния център ще се намират две технически помещения – за озвучаване и осветление и техническо помещение. Ще се подмени и настилката на амфитеатъра.

Съществуващата сцена вече ще има покритие с високопрофилна трапецовидна ламарина върху стоманена конструкция. Това ще позволява използването на сцената и при неблагоприятни атмосферни условия.

Предвижда се разчистване на околния терен и облагородяване на съществуващите алеи пред и около читалището, както и изграждане на две нови постройки от двете страни на южните входове към амфитеатъра, които ще бъдат отдавани под наем.

В проекта са предвидени и енергоспестяващи мерки – изолация на външните стени, покрива, подмяна на дограмата и на осветителните тела.

Предложението за поемане на общински дълг днес бе гласувано на заседанието на Общинския съвет. В ход е процедурата за избор на изпълнител.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *